Madrid
0

Zbog štrajka željeznice dva miliona putnika bez prijevoza

FENA
Zaposlenici madridske podzemne željeznice stupili su danas u potpuni štrajk zbog čega nijedan vlak nije prometovao te je dva miliona putnika ostalo bez prijevoza i glavni grad Španije osvanuo je u općem haosu, prenose španski dnevni listovi na svojim internetskim stranicama.

Zbog štrajka Madrid je nalik nekom gradu trećeg svijeta, piše dnevni list El Mundo i citira izjave nezadovoljnih putnika koji se pitaju zašto "su uvijek radnici ti" koji trpe posljedice.

Gradske vlasti objavile su da to više i nije štrajk nego "zločin", dodaje list.

Djelomične obustave prijevoza odvijale su se i jučer kada se poštovala odredba o osiguranju 50-postotne usluge, podsjeća u internetskom izdanju dnevnik El Pais.

Međutim, nakon dva neuspjela sastanka s upravom podzemne željeznice, jučer poslije podne predstavnici zaposlenika odlučili su pokrenuti potpuni štrajk.

Opći haos zavladao je danas od ranih jutarnjih sati unatoč tome što je u promet u glavnom gradu pušteno više autobusa, što su putnici pribjegli prijevozu taksijem i prigradskom željeznicom.

Zatvaranje podzemne željeznice pogodilo je dva miliona putnika.

Oko 7.500 zaposlenika pozvano je u štrajk zbog odluke o smanjenju plaća.

Španska vlada smanjila je plaće u javnome sektoru za prosječno 5 posto u sklopu mjera kojima teži smanjiti deficit za 11,2 posto.

Lokalne vlasti grada Madrida prihvatile su jučer zakon koji dopušta rezanje plaća, piše El Mundo.