Grčka
0

Zbog štrajka nema vijesti u zemlji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zbog štrajka koji je organizovalo najveće novinarsko udruženje u Grčkoj u petak nisu emitovane vijesti, a sutra neće izaći novine.

Razlog za pokretanje 48-satnog štrajka, trećeg u 20 dana, je otpuštanje novinara. U subotu vijesti neće biti na televiziji, radiju, novinama ni internetu.

Ovo je treći štrajk novinara za 20 dana, a protesti su uslijedili poslije prestanka izlaženja dva dnevna lista i zatvaranja jedne velike izdavačke kuće i najave pojedinih medijskih kuća da će plate smanjivati na osnovu kompanijskih pravila, a ne kolektivnog ugovora.

"Tražimo okončanje nepravednih otpuštanja, protestujemo zbog ponašanja poslodavaca, tražimo zaštitu radnih mjesta i državne mjere za nezaposlene", navodi se u saopćenju udruženja ESIEA.

Osvrćući se na otpuštanja u nekoliko medijskih kuća, posebno u štampanim medijima, do kojih je došlo posljednjih meseci, udruženje je pozvalo novinare da "masovno učestvuju u mobilizaciji protiv nepravednih otpuštanja i ponašanja poslodavaca".

Nekoliko medijskih kuća pokušalo je da smanji plate za 10 posto na osnovu kompanijskih pravila, što je udruženje osudilo.

Skupština Grčke je u utorak, pod pritiskom Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), usvojila zakon koji daje prednost kompanijskim pravilima nad kolektivnim ugovorima, kako bi se pojednostavilo tržište rada i ojačala ekonomija.

EU i MMF, u zamjenu za zajam od 110 milijardi eura odobren Grčkoj u maju koji zemlju spasava od bankrotstva, nadziru oporavak prezadužene grčke privrede.