Evropa blokirana
0

Zbog snijega otkazano skoro hiljadu letova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zbog snijega širom Evrope, u petak je otkazano skoro hiljadu letova, najviše u Njemačkoj i Holandiji.

Njemačka je od Alpa do Baltika okovana snijegom i ledom, koji je izazvao brojne saobraćajne udese, kilometarske kolone na autoputevima, zastoje i preko 600 otkazanih letova.

Jak snijeg ometa i željeznički saobraćaj, pa vozovi u unutrašnjem saobraćaju kasne u prosjeku oko pola sata.

Na brojnim njemačkim autoputevima, naročito u pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija, stvorile su se kilometarske kolone, a mnogi ljudi su morali da prespavaju u svojim vozilima.

Na području te pokrajine kolone vozila duge su oko 200 kilometara, naročito u rurskoj oblasti i privremeno je zabranjen saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 tona.

Slična situacija je i u drugim njemačkim pokrajinama. Posebno pogođena je najsjevernija njemačka pokrajina Šlezvig-Holštajn, smještena na granici prema Danskoj, gdje mnoge škole ne rade. Zima je stavila ''ključ u bravu'' i u školama u Hamburgu, Donjoj Saksoniji, Saksoniji i drugim pokrajinama.

Zbog snijega otkazani su letovi i u susjednoj Holandiji, a oni koji se odvijaju kasne u prosjeku četiri i po sata.

Snježni pokrivač izazvao je i zastoj u drumskom saobraćaju u bliizini Amsterdama, Roterdama i Haga.

I u Švajcarskoj je otkazano oko 100 letova, aerodrom u Ženevi bio je zatvoren od podneva, a pojedini letovi su otkazani i na aerodromu u Cirihu.

U Francuskoj, snježne padavine su najviše pogodile sjever zemlje gdje je na putevima ostalo blokirano oko 2.500 kamiona.

Velike snježne padavine, niske temperature i led stvorili su probleme u saobraćaju i širom Velike Britanije gdje je željeznički saobraćaj u prekidu, a škole zatvorene.

Aerodrom u Belfastu, u Irskoj, takođe je jutros zatvoren.

U Danskoj gdje snijeg pada već sedmicama, 355 poštara se povrijedilo raznoseći poštu pa se očekuje da će doći do kašnjenja novogodišnjih čestitiki.

Na italijanskom ostrvu Capri snijeg je pao prvi put poslije 25 godina.