Svijet
12

Zbog rušenja aviona Lufthansa bi mogla biti optužena za ubistvo iz nehata

FENA
Vodeća evropska aviokompanija Lufthansa mogla bi da odgovara za krivično djelo ubistva iz nehata zato što je jedan od njihovih psihijatara dozvolio Andreasu Lubitzu da se vrati u pilotsku kabinu, iako je bio suicidan.

Kako navodi njemački list Fokus, Francuska namjerava da pokrene istragu protiv koncerna i njegove firme Germanwings pod sumnjom da je počinjeno ubistvo iz nehata. Prema informacijama do kojih je došao Fokus, ovo proizilazi iz zahtjeva za pravnu pomoć koji su francuski pravosudni organi podnijeli državnom tužilaštvu u Diseldorfu.

Vjeruje se da je Lubitz (27), pilot kompanije Germanwings u vlasništvu Lufthanse, 24. marta namjerno oborio Germanwingsov avion u francuskim Alpima, izazvavši katastrofu u kojoj je poginulo svih 150 putnika i članova posade.

U Francuskoj je moguće pokrenuti istragu protiv kompanija, što u Njemačkoj nije slučaj. Ukoliko bi zaista došlo do toga i kompanija bila osuđena, to bi moglo imati drastične posljedice po dvije njemačke aviokompanije. U ekstremnoj slučaju, moguća je zabrana poslovanja u Francuskoj.

Dokumenta otkrivaju da je Lufthansin ljekar napisao da Lubitz treba da nastavi liječenje poslije depresije.

Nezavisni stručnjak je navodno ocijenio da je sposoban za upravljanje avionom.

Lufthansa je odbila da komentira izvještaj lista Fokus.

Jučer je objavljena i vijest da je nedavna anketa među pilotima komercijalnih aviona u Evropi pokazala da su uvjeti rada katastrofalni i da postoji rizik od samoubistva u kabini.

Neki su naveli da su mnogi piloti postali “tempirane bombe”.