Svijet
0

Zbog rijetke tuberkuloze upozorenje putnicima Air France-a i Czech Air-a

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Muškarac s rijetkom i vrlo opasnom vrstom tuberkuloze otporne na antibiotike (XDR TB) stavljen je u karantin u SAD-u, nakon što vjerojatno izložio opasnosti zaraze putnike i posadu na dva transatlantska leta ovoga mjeseca.

Ovo je objavio objavio u utorak Centar za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) u Atlanti. To je prvi put da je američka savezna vlada izdala nalog za karantin od 1963. godine, kada je u nju smješten pacijent s malim boginjama.

CDC je pozvao putnike s oba leta da se u roku od osam do deset sedmica podvrgnu testiranju na tuberkulozu. Najizloženiji zarazi bili su putnici koji su sjedili uz zaraženog muškarca, kao i oni u dva reda ispred i dva reda iza njega.

Muškarac, čiji identitet nije otkriven, letio je 12. maja iz Atlante za Pariz, letom br. 385 Air Francea, te 24. maja iz Praga za Monteral, letom 104 kompanije Czech Air. U SAD je ušao automobilom.

On je surađivao s vlastima kada je saznao da ima neobično opasan oblik tuberkuloze, prenosi Hina. Dobrovoljno je otišao u bolnicu i neće biti procesuiran, rekli su dužnosnici CDC-a.

Muškarac je hospitaliziran u Atlanti u respiratornoj izolaciji, prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).