Velika Britanija
0

Zbog recesije potrebno više policajaca

FENA
U naredne tri godine, snagama reda u Engleskoj i Velsu bit će potrebno dodatnih 2000 policajaca, kako bi se uspješno nosile s porastom kriminala zbog recesije, tvrdi Policijska federacija koja zastupa oko 14.000 policajaca u ovom dijelu Velike Britanije.

Prema procjenama federacije, u naredne dvije godine očekuje se da će, u uvjetima ekonomske krize, broj krađa porasti za skoro 25 posto.

Predsjednik federacije Pol Makiver je izjavio da je broj policajaca na 100.000 stanovnika pao sa 260 na 254 od 2006. i da će se do 2012. svesti na 251, što će službu izložiti još većem pritisku.

"S očekivanim porastom kriminala zbog produbljivanja ekonomske krize političari svih stranaka morali bi ozbiljno uzeti u obzir rezultate ovog istraživanja koje jasno ukazuje da će efikasnost službe biti dovedena u pitanje ako se ne poveća broj policajaca", kazao je on, prenijela je agencija Reuters.

Ukupan broj policajaca je u stalnom porastu i vlada tvrdi da sada ima oko 15.000 policajaca više nego prije deset godina. Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da poduzima mjere da preduprijedi porast kriminala tokom recesije.

Makiver kaže da će zadatak policije naročito biti težak za vrijeme održavanja ljetnjih Olimpijskih igara 2012. godine.

"Ne shvaćam kako se od nas može očekivati da s manjim brojem policajaca po stanovniku obavimo zadatak koji će nam biti povjeren, pored povećanog broja krađa", istakao je on.