Svijet
3

Zbog prijetnji IDIL-a zatvorene ambasade Velike Britanije i Njemačke u Ankari

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Najmanje četiri osobe privedene su tokom policijske operacije koju su turske snage sigurnosti pokrenule nakon obavještajnih saznanja da oružana grupa Islamska država priprema napade na ambasade Njemačke i Velike Britanije u Ankari.

Neimenovani izvor iz turskog Ministarstva unutrašnjih poslova saopćio je da turska policija poduzima adekvatne mjere nakon obavještajnih saznanja da pripadnici ISIL-a planiraju u periodu od 13. do 17. septembra izvesti napade na dvije ambasade u glavnom gradu Turske.

U saradnji s njemačkim i britanskim institucijama, turska policija je lišila slobode tri osumnjičene osobe u Ankari i jednu u Istanbulu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Nije potvrđeno da se radi o osobama povezanim s terorističkim organizacijama.

Iako nije otkrivena konkretna teroristička prijetnja za dvije ambasade, one su, zbog mjera sigurnosti, privremeno zatvorene.

O ovom slučaju se na društvenoj mreži Twitter oglasio britanski ambasador u Ankari Richard Moore i istakao kako nadležne turske institucije poduzimaju adekvatne mjere.

Dodao je da britanska ambasada usko sarađuje s turskim organima.

"Mi vjerujemo turskim snagama sigurnosti. Zahvalni smo im na uloženom trudu. U ovakvoj situaciji je razuman i potez privremenog zatvaranja Ambasade", poručio je ambasador Moore.