Svijet
7

Zbog prijetnje preko Facebooka osuđen na četiri godine zatvora

Klix.ba
Anthony Elonis tvrdi da se samo šalio kada je na Facebook postavio tekst nasilnog sadržaja. Ipak, njegova supruga nije mislila tako, a ni porota američkog suda.

Elonis, koji je osuđen na četiri godine zatvora, vjerovatno je prva osoba koja je osuđena zbog Facebook statusa, a koji je sud proglasio prijetećom porukom, a ne izrazom slobode govora.

Naime, on je postavio stihove svoje pjesme u kojima spominje ubistvo supruge, a sebe brani izjavom da je sve zapravo umjetnički izraz zaštićem prvim amandmanom američkog ustava.

Pored toga, Elonis tvrdi da je na taj način liječio ljutnju zbog činjenice da ga je supruga napustila, a na jednom od statusa kaže da "postoji jedan način da je voli, ali njih hiljadu da je ubije".

Slučaj spornih statusa pokrenuo je debatu o slobodi govora na internetu. Zagovarači slobode izraza na društvenim mrežama ističu da je status bio namijenjen ograničenom broju ljudi te da je izvučen iz konteksta.

Ipak, advokati su odbili takav pogled na stvar jer ističu da je u slučaju prijetnji jedini bitan stav zapravo onaj na koji se poruka odnosi. Naime, Elonisova supruga je osjećala uznemirenost i stvarni strah nakon što je njen muž stihove postavio na Facebook.