Svijet
20

Zbog ove fotografije Turska je zabranila pristup Twitteru i Youtubeu

Klix.ba
Sporna fotografija zbog koje su zabranjene društvene mreže u Turskoj
Turske vlasti zabranile su pristup mrežama Twitter i Youtube nakon što se internetom počela širiti fotografija tužitelja kojeg su prošle sedmice u Istanbulu zatočili i ubili militanti marksističke grupe.

Kako prenose turski mediji, zabranu su već sproveli vodeći komunikacijski operateri, a očekuje se da će isto uraditi i ostali.

Po nalogu istanbulskog suda, turske vlasti blokirale su pristup mrežama nakon što su se Twitter i Youtube oglušili na sudski nalog za ukidanje snimaka koji se odnose na zarobljavanje tužioca Mehmeta Selima Kiraza.

Sud je ranije upozorio Twitter i Youtube da uklone sve video, tonske i fotografske podatke u vezi sa talačkom krizom i zarobljavanjem tužioca.

Sudski zahtjev uslijedio je nakon objavljivanja fotografije na kojoj pripadnici marksističke grupe drže uperen pištolj u glavu tužioca.

Glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana potvrdio je medijima da je tužilac naredio pružaocima internetskih usluga da blokiraju pristup stranicama Twitter i Youtube.

Youtube je objavio tekst odluke turskog suda te naveo da su implementirali administrativnu mjeru nacionalne telekomunikacione uprave.