Svijet
0

Zbog nedostatka džamija u Moskvi, vjernici će se moliti u parkovima

Klix.ba
Bajram u Moskvi
Bajram u Moskvi
Moskovske vlasti razmatraju plan da naprave oko stotinu mjesta za molitvu u gradskim parkovima, kako bi riješili problem sa nedostatkom džamija. Masovni priliv imigranata iz islamskih zemalja doveo je do toga da su sve gradske džamije prepune, a vjernici se mole i u dvorištima džamija.

Predloženi plan o izgradnji mjesta za molitvu trebao bi biti privremeno rješenje u gradu sa gotovo 12 miliona stanovnika, a koji ima samo četiri džamije, od kojih je jedna zatvorena zbog renoviranja.

"Poređenja radi, London ima stotinu džamija za 8,3 miliona stanovnika. Peking 70 za 17 miliona stanovnika, a New York čak 140 za 8,5 miliona stanovnika", navodi Tigran Arutunyan, glavni promotor projekta.

Prema planu, u parkovima bi trebala biti napravljena specijalna mjesta za molitvu, koja bi bila dostupna vjernicima, a istovremeno udaljena od naselja. Predloženo je i da ove instalacije budu sklopive te da se sklapaju samo u vrijeme molitve.

Tokom velikih vjerskih praznika, ova mjesta bi trebala biti opremljena velikim ekranima, putem kojih bi se vjernicima obratio imam glavne moskovske džamije.

Jedan od viših zvaničnika Islamske zajednice Rusije kaže kako je zajednica obaviještena o ovom planu i da su ga razmatrali.

Yelena Tkach, zvaničnica jedne od moskovskih lokalnih zajednica, protivi se ideji i tvrdi da gradski parkovi trebaju služiti za rekreaciju, a ne za vjerske službe.

Nedostatak džamija u Moskvi postao je očigledan za Bajram, kada se 160 hiljada ljudi okupilo kako bi proslavilo praznik, a vlasti su im morale osigurati prostor u nekoliko parkova i stadiona.

Prošle godine su političari, vjerski poglavari i aktivisti za vjerska prava žestoko raspravljali o predloženom planu za izgradnju više džamija u Moskvi. Predstavnici Islamske zajednice naveli su tada kako bi nedostatak zvaničnih bogomolja mogao lako dovesti vjernike pod utjecaj ekstremista.

Ruski nacionalisti otvoreno se protive planu tvrdeći da radnici imigranti trebaju napustiti zemlju nakon završetka svog posla i da nema potrebe da se ispunjavaju njihove vjerske potrebe.

Gradonačelnik Moskve, Sergey Sobyanin, na kraju je saopćio kako nema planova za izgradnju novih džamija, dodavši kako je pretjeran broj ekonomskih imigranata štetna stvar.