10.000 mrtvih zbog gladi
90

Zbog gladi mnogi građani Sjeverne Koreje postaju kanibali

Klix.ba
Izvještaji koji su nedavno pristigli iz Sjeverne Koreje govore o gladi koja je pogodila provincije Sjeverni i Južni Hwanghae, kao i o sve većem broju slučajeva kanibalizma. Do sada je u ove dvije provincije od gladi umrlo više od 10.000 osoba. Glad je uzrokovana sušom i konfiskacijom hrane od partijskih zvaničnika.

Jedan od najgorih slučajeva je onaj o čovjeku koji je strijeljan nakon što je ubio i pojeo svoje dvoje djece. Reporteri Asia Pressa, koji rade u tajnosti u ovoj komunističkoj zemlji, su izvijestili i o starcu koji je otkopao i pojeo tijelo unučeta koje je preminulo zbog gladi. Jedan čovjek je uhapšen nakon što je ubio svog kolegu i pojeo određene dijelove njegovog tijela, a ostatak je pokušao prodati na pijaci. U maju prošle godine je strijeljan i čovjek koji je ubio 11 osoba, čije je dijelove tijela kasnije prodavao, prenosi Daily Mail.

"U mom selu je u maju prošle godine jedan čovjek ubio i pojeo svoje dvoje djece. Ubrzo nakon toga je strijeljan", rekao je jedan od reportera.

Reporter Jiro Ishimaru je u svom izvještaju napisao da su ga, pored svega čemu je svjedočio u ovoj zemlji, najviše šokirali slučajevi kanibalizma. Kako piše Ishimaru, hrana u ove dvije provincije je konfiskovana i podijeljena stanovnicima Pyongyanga.

Uprkos raširenoj gladi, 30-godišnji lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un troši velike sume novca na lansiranje raketa i nuklearne testove.

Sjeverna Koreja je 1990-ih godina bila pogođena velikom nestašicom hrane. Tada je umrlo između 240.000 i 3,5 miliona ljudi.