Svijet
2

Zbog ekstremnih poplava u narednim desetljećima u opasnosti milijardu ljudi

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Klimatske promjene zbog globalnog zagrijavanja u narednim desetljećima u opasnost bi mogle dovesti milijardu ljudi, a najviše u jugoistočnoj Aziji i SAD-u.

Prema izvještaju organizacije Christian aid do 2060. godine ogroman broj ljudi u primorskim gradovima bit će u opasnosti od ogromnih poplava, koje bi mogle uništavati gradove.

Sve to dovest će do siromaštva u urbanim sredinama, što će značiti novu humanitarnu krizu u svijetu. Ipak, istaknuto je da ukoliko bi se mjere predostrožnosti na vrijeme sprovele efekti katastrofe mogli bi se značajno ublažiti.

Prema prognozama najteže će proći gradovi u jugoističnoj Aziji, poput indijskih gradova Kolkate i Mumbaija, te grada Dhake u Bangladešu. U velikoj opasnosti bit će i gradovi u istočnoj Aziji, poput Guangzhoua i Šangaja u Kini, Ho Ši Mina u Vijetnamu, Bangkoka na Tajlandu.

Kada je u pitanju SAD u opasnosti je Miami, New York, a u Evropi Amsterdam, Roterdam i London. Klimatske promjene mogle bi uzrokovati nestašicu vode, veliko siromaštvo i sušu.