Svijet
724

Zbog brade izgubio posao, porodicu i dom: Tužio SAD i dobio odštetu 1,2 miliona dolara

Klix.ba
Ali Aboubaker
Ali Aboubaker
Ali Aboubaker, 56-godišnji naturalizovani Amerikanac iz Tunisa, dobio je odštetu od 1,2 miliona dolara nakon što je utvrđeno da je dobio otkaz zbog toga što je musliman sa dugom bradom, a što je njegove poslodavce podsjećalo na "teroristu".

Šest godina trajala je pravna bitka Aboubakera protiv okruga Washtenaw u američkoj saveznoj državi Michigan. Rođeni Tunižanin radio je kao vozač autobusa, na održavanju tehnike za grijanje i hlađenje i ostale poslove.

Kako je navedeno u odluci suda, ovaj diplomirani inženjer savjesno je radio svoj posao za šta je više puta pohvaljivan i nagrađivan. Međutim, dolaskom novog upravnika 2008., Ali je u nekoliko navrata bio diskirminisan nakon čega je dobio otkaz i nije bio u mogućnosti aplicirati za drugi posao.

Odlučio je podnijeti tužbu sudu u Detroitu nakon čega je uslijedila šestogodišnja pravna bitka. Prije nekoliko dana okončana je u korist Tunižanina koji će dobiti 1,2 miliona dolara zbog toga što mu je u proteklih šest godina uskraćeno pravo na rad.

U međuvremenu, ostao je bez porodice i postao beskućnik.

Shareef Akeel, Alijev advokat, zadovoljan je presudom koja navodi da je njegov branjenik diskriminisan na osnovu rasne i religijske pripadnosti.

"Porota je vidjela grešku koju je okrug napravio. Zadovoljni smo presudim nakon svih ovih godina", kazao je Akeel, te dodao:

"Nakon 11. septembra nazivali su ga teroristom, nisu mu dali da se prijavi na druge poslove...".

Oglasili su se i iz okruga Washtenaw iz kojeg su najavili žalbu na presudu.

Treba napomenuti da je ovo najveća odšteta koju će jedan musliman dobiti u Sjedinjenim Američkim Državama zbog diskriminacije na osnovu religijske i etničke pripadnosti.