Svijet
14

Zbog akivnosti Rusije u Ukrajini: SAD šalju borbene avione F-22 Raptor u Evropu

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Američke zračne snage će uskoro u Evropu poslati svoje najnaprednije borbene avione kako bi pokazale solidarnost sa saveznicima koji su zabrinuti zbog aktivnosti Rusije u Ukrajini.

Američki zvaničnici su potvrdili da će avioni F-22 Raptor, koji su najveća uzdanica zračnih snaga, biti uskoro poslani u Evropu,

"Ruska vojna aktivnost u Ukrajini nas i dalje zabrinjava, kao i naše evropske saveznike. Vježbe sa savezničkim snagama, koje uključuju avione F-22, bit će izvođene širom Evrope, a cilj nam je pokazati saveznicima našu odlučnost da sačuvamo sigurnost i stabilnost Evrope", izjavila je sekretarica Američkih zračnih snaga Deborah James.

Ona je rekla da zbog sigurnosnih razloga ne želi otkriti dolazak aviona, no, general Mark Welsh III, jedan od zvaničnika Američkih zračnih snaga, dao je neke tragove.

"Avion F-22 Raptor ćemo poslati u baze koje bi se inače koristile u slučaju konflikta u Evropi", rekao je Welsh.

On tvrdi da je "nevidljivi" avion F-22 Raptor najbolje oružje u zraku. postao je operativan 2005. godine, no, prvi put je učestvovao u borbama kada je izvršen napad na IDIL-ove pozicije u Siriji krajem prošle godine. Osim napada na neprijateljske avione, F-22 Raptor može bombardovati i mete na tlu.

"F-22 Raptor se ne može porediti ni s jednim današnjim avionom", navodi se u dokumentima o avionu koji košta 143 miliona dolara.

Američka vojska je s različitim avionima ove godine obavljala vježbe u Evropi, a koristila je F-15, F-16 i A10 avione.

U međuvremenu su vojska i marinci poslali tenkove i oklopna vozila u Evropu. U ponedjeljak je 400 padobranaca obavilo vježbu u Bugarskoj.