Beograd
0

Završnim riječima odbrane nastavljeno suđenje za pokolj na Ovčari

FENA
Ponovljeno suđenje za pokolj 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari nastavljeno je u ponedjeljak pred Sudskim vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu završnim riječima obrane.

Odvjetnici optuženih Đorđa Šošića i Milorada Pejića u nastavku suđenja pobijali su način na koji se vodio ponovljeni postupak, dovodeći u pitanje istinitost iskaza svjedoka saslušanih u postupku te zatražili oslobađajuće presude za svoje branjenike.

Branitelj optuženoga Pejića istaknuo je da se tužba protiv njegova branjenika temelji isključivo na izjavi jednoga od svjedoka, Nikole Dukića, te da je sam postupak svjedočenja sporan jer je Dukić "jedini svjedok čiji se iskaz ne slaže s iskazima nijednoga svjedoka, posebice svjedoka suradnika".

Branitelj optuženoga Šošića u završnoj riječi upozorio je na loš položaj obrane u odnosu na položaj koji bi trebala imati u takvim postupcima, dodavši da je suđenje uređeno tako da budu optuženi oni koji nisu morali sudjelovati u ratnim djelovanjima, a da pritom bude poništena odgovornost vojske (JNA).

Iznošenje završnih riječi u ponovljenu suđenju za zločin na Ovčari počelo je 19. siječnja 2009. kad je zamjenik državnog odvjetnika za ratne zločine Dušan Knežević zatražio da optuženici budu proglašeni krivima te da ih se osudi po zakonu, dok su opunomoćenici obitelji žrtava istaknuli da je prva presuda, koju je srbijanski Vrhovni sud ukinuo, bila dobra te da je ukinuta zbog političkih razloga.

U završnim riječima obrane nekoliko odvjetnika optuženika zatražilo je da njihovi branjenici budu oslobođeni optužbe, a u nastavku suđenja očekuje se da završnu riječ iznesu branitelji optuženika koji to dosad nisu učinili te sami optuženici.

Ponovljeno suđenje pripadnicima tadašnje vukovarske Teritorijalne obrane, optuženima za strijeljanje oko 200 hrvatskih zarobljenika noću između 20. i 21. studenoga 1991., počelo je u ožujku 2007. pošto je srbijanski Vrhovni sud u prosincu 2006. ukinuo prvostupanjsku presudu Vijeća za ratne zločine i naredio ponovno suđenje.

Prvostupanjski sud osudio je na po 20 godina zapovjednika vukovarske Teritorijalne obrane Miroljuba Vujovića, njegova zamjenika Stanka Vujanovića, zapovjednika dobrovoljačke postrojbe "Leva Supoderica" Milana Lančužanina i teritorijalce Predraga Milojevića, Predraga Dragovića, Đorđa Šošića, Miroslava Đankovića, Ivana Atanasijevića i Sašu Radaka, kojemu se sudilo u odvojenu postupku.

Na po 15 godina zatvora bili su osuđeni Vujo Zlatar, Milan Vojinović i Jovica Perić, na 12 godina Predrag Madžarac, na devet godina Nada Kalaba, na pet godina Goran Mugoša, a optuženi Marko Ljuboja i Slobodan Katić oslobođeni su na prvom suđenju.

Od lipnja 2008. u istom se postupku sudi i Miloradu Pejiću, britanskom državljaninu, koji je naknadno uhićen u beogradskoj zračnoj luci "Nikola Tesla".