Svijet
0

Završeno zasjedanje Međunarodne agencije za atomsku energiju

FENA
Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) završilo je u četvrtak u Beču zasjedanje bez pomaka u rješavanju problema glede iranskog nuklearnog programa, kao i bez dogovora o budžetu Agencije za 2008. i 2009. godinu. Glavni direktor IAEA-e Mohamed ElBaradei pozvao je Iran da zaustavi širenje procesa obogaćivanja urana i time otvori put uspostavi povjerenja.

Dodao je da je zbog iranskog nuklearnog programa u porastu velika zabrinutost međunarodne zajednice koja nema uvid u dostignuti stupanj znanja i kapaciteta procesa obogaćivanja urana.

Naša je zadaća raditi na temelju činjenica, no nismo u mogućnosti razjasniti prirodu iranskog nuklearnog programa zbog nedostatka suradnje Teherana i IAEA-e, kazao je novinarima po završetku zasjedanja ElBaradei, prenijela je Hina.

On je ocijenio da je u porastu konfrontacija između Irana i međunarodne zajednice ali je naglasio da bi vojna akcija protiv Irana bila "ludost".

Iran se oglušuje o zahtjeve Vijeća guvernera IAEA kao i Vijeća sigurnosti UN-a i time krši rezolucije Vijeća sigurnosti nastavljajući i ubrzavajući aktivnosti na obogaćivanju urana, rekao je ElBaradei i pozvao Iran da se vrati potpunoj suradnji s IAEA-om.

Iranski ambasador pri Vijeću guvernera IAEA Ali Ashar Soltanieh rekao je novinarima da je bila pogreška dosje iranskog nuklearnog programa slati Vijeću sigurnosti te je zatražio da se taj dosje vrati na raspravu u Beč.

"Nema pravne osnove za zahtjev da prestanemo s procesom obogaćivanja urana koji koristimo isključivo u mirnodopske svrhe", kazao je Soltanieh.

Američki ambasador pri Vijeću guvernera IAEA Gregory Schulte izjavio je novinarima da se "Iran četiri godine igra s međunarodnom zajednicom umjesto da ispuni obaveze prema njoj i vrati se potpunoj suradnji s IAEA-om".