Svijet
0

Završeno glasanje u Tajlandu

FENA
U nedjelju uvečer je završeno glasanje na općim izborima u Tajlandu, čiji je cilj da se obnovi demokratija, nakon više od godinu dana otkad je vojska preuzela vlast.

Prvi rezultati nagovještavaju da je Stranka narodne moći - nova stranka koju su osnovale pristalice smenjenog premijera Thaksina Shinawatre - osvojila najviše mjesta, mada dopisnik BBC-a iz Bangkoka izvještava da bi te rezultate trebalo uzeti s izvjesnim oprezom.

Izborni posmatrači kažu da je glasanje proteklo uglavnom mirno i da je bilo dobro organizirano usprkos optužbama za neregularnosti, mada je prisutna velika neizvjesnost oko toga kako će vojska reagirati na moguću koalicijsku vladu koju bi predvodile pristalice bivšeg premijera.

Dopisnik BBC-a navodi da bi takva vlada vjerovatno bila kratkog vijeka i mogla dovesti do daljnje nestabilnosti u zemlji.

Thaksinu Shinawatri, koji je u Tajlandu optužen za korupciju, zabranjeno je bavljenje politikom i on i dalje živi u egzilu u Belikoj Britaniji.

On je prije 15 mjeseci svrgnut s vlasti u državnom prevratu koji je protekao bez žrtava. Iz izbjeglištva u Londonu poručio je da bi se mogao vratiti u februaru ako birači njegovoj stranci izglasuju većinu u parlamentu koji ima 480 zastupnika.