Svijet
0

Završeno glasanje u Iraku, odziv preko 70%, 35 poginulih

NINA
Birališta širom Iraka zatvorena su u pet sati popodne po lokalnom vremenu, 10 sati od jutrošnjeg početka izbora, ali će svi koji su se u zatekli u redu ispred birališta imati pravo glasati.

Iračko vrijeme je tri sata ispred GMT-a koje se određuje u opservatoriju na Greenwichu u Londonu, odnosno u Iraku je uvijek dva sata više nego kod nas.

Glasnogovornik izborne komisije Farid Ayar ukazao je da će od pet sati policija utvrđivati ko se u tom trenutku zatekao u redu i kome će biti dopušteno glasati, prenio je AP.

Ranije je Nacionalna izborna komisija u Bagdadu saopštila da je odziv birača iznosio 72 posto, što je znatno više od očekivanja.

Dosad je u nizu samoubilačkih napada i eksplozija tokom dana život izgubilo 35 osoba.

Glasalo se za 275 zastupnika nacionalnog parlamenta i za članove vijeća u 18 provincija, a kandidate je nominalno istaknulo više od sto stranaka i koalicija.

Očekuje se da je najveću podršku birača dobila šijitska Ujedinjena iračka lista, dobar rezultat bi mogle ostvariti i ujedinjene stranke Kurda, dok je sunitska Iračka islamska stranka bojkotovala izbore, zalažući se da se glasanje odloži dok traje okupacija.

Od ukupno oko 26 miliiona stanovnika Iraka, 15 miliona starijih od 18 godina ima pravo glasa, ali zbog prijetnji i stalnih napada pobunjenika, procjenjivalo se da će na izbore izaći tek oko osam miliona.

U Iraku oko 60% stanovnika pripada šijitima, a među sunitima su polovina Kurdi.