Svijet
0

Završeni parlamentarni izbori u Turskoj

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glasačka mjesta na parlamentarnim izborima u Turskoj zatvorena su jučer u 17 sati po lokalnom vremenu. Pravo glasa imalo je 42,5 miliona građana, a pobjedu je na ovim izborima odnijela stranka premijera Redžepa Tajipa Erdogana, Partija pravde i razvoja.

Mediji su prije konačno objavljenih rezultata predviđali pobjedu Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP). Ovim izborima AKP dobila je 341 od 550 mjesta u parlamentu.

Erdogan je u svom pobjedničkom govoru naglasio da će očuvati pluralističku demokratiju te da će raditi na jačanju nacionalnog zajedništva.

"Nikada nećemo praviti koncesije oko vrijednosti našeg naroda. To je naše obećanje. Turska će biti cjelovita i u njoj neće biti diskriminacije“, kazao je premijer Erdogan u svom pobjedničkom govoru, a prenosi AP.

Na Erdoganov račun su prije parlamentarnih izbora upućivane mnoge kritike od strane opozicije zbog njegovog, kako kažu, „tajnog islamističkog plana“. Opozicija vjeruje da AKP namjerava poremetiti odnos između vjerskih i državnih institucija.

Ovakvom razmišljanju doprinijela je Erdoganova namjera o uvođenju zakona kojim će preljuba postati krivično djelo.

Jedan od prvih Erdoganovih zadatak poslije izbora jeste rješavanje problema sa buntovničkim Kurdima koji zahtijevaju autonomiju te ispunjavanje predizbornog obećanja o ubrzavanju sprovođenja reformi kako bi Turska što prije ušla u EU.

"Nastavit ćemo sa reformama i ekonomskim napretkom kao što smo to i do sada radili“, naglasio je Erdogan.