Svijet
0

Završene ekshumacije na beogradskim grobljima

FENA
Na grobljima Nova Bežanija i Orlovača u Beogradu završene su u utorak ekshumacije 62 tijela, saopćeno je iz Međunarodne komisije za nestale (ICMP). Ekshumacije su počele 21. novembra pod nadzorom Komisije za nestale osobe Vlade Srbije, uz prisustvo predstavnika komisija za traženje nestalih iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Pomoć pri ekshumaciji 62 potencijalne žrtve sukoba na tlu bivše Jugoslavije pružio je ICMP. Tijela su pronađena početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u Dunavu i Savi. Doplutala su iz BiH i Hrvatske, gdje su se tada vodili oružani sukobi, te bila ukopana kao neidentificirana na dva beogradska groblja.

ICMP će uzeti uzorke kostiju iz ekshumiranih posmrtnih ostataka kako bi analizom DNK pomogao u njihovoj identifikaciji. Rezervne uzorke su također uzele i srbijanske i hrvatske vlasti.

ICMP je uveo upotrebu DNK kao primarnog načina identificiranja osoba nestalih u ovom regionu. Postignut je veliki uspjeh. ICMP će izdvojiti profile DNK iz uzoraka kostiju i unijeti ih u svoju bazu DNK profila.

Koristeći kompjuterski program za podudaranje, ICMP će ih uporediti s postojećim DNK profilima koji su izdvojeni iz uzoraka krvi preživjelih članova porodica. Ako dođe do podudaranja DNK, ICMP će izvještaj o podudaranju DNK predati ovlaštenom sudskomedicinskom vještaku, koji zaključuje identifikaciju.

Do danas je ICMP pomogao Vladi Srbije u ekshumaciji i identifikaciji oko 1.100 posmrtnih ostataka pronađenih na teritoriji Srbije. Od tog broja je oko 800 slučajeva osoba nestalih u sukobu na Kosovu 1999. godine i oko 300 nestalih iz prijašnjih sukoba u Hrvatskoj i BiH.

ICMP je prikupio više od 82.000 uzoraka krvi i kroz proces analiziranja DNK pomogao u identifikaciji više od 10.000 osoba nestalih tokom sukoba na zapadnom Balkanu.