Rusija – Turska
0

Završena procedura potrebna za bezvizni režim

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija i Turska završile su procedure potrebne za uvođenje bezviznog režima između dviju zemalja, javila je agencija Interfaks, navodeći da su danas u Kremlju u prisustvu ruskog predsjednika i turskog premijera Dmitrija Medvedeva i Redžepa Tajipa Erdogana razmijenjene note o stupanju na snagu međuvladinog sporazuma o ukidanju viznog režima i o readmisiji.

Pretpostavlja se da će bezvizni režim početi važiti za 30 dana, navodi ruska agencija.

Ruski mediji navode da je po broju turista Rusija, čiji građani sada u Tursku ulaze po pojednostavljenom režimu uz plaćanje 20 dolara direktno po dolasku, odmah poslije Njemačke, i da ih je prošle godine na plažama Antalije, Alanje, Kemera i Beleka bilo 3,1 milion.

Itar-Tass je prenio da su Medvedev i Erdogan razmijenili poklone povodom 90. godišnjice potpisivanja rusko-turskog sporazuma o prijateljstvu i bratstvu.

Erdogan je uručio Medvedevu kopiju sporazuma i jubilarnu marku, dok je ruski predsjednik turskom premijeru poklonio fotografiju zvaničnika bivše RSFSR i Turske koji u Moskvi 16. marta 1921. godine razmjenjuju tekstove potpisanog sporazuma.

"Prije tačno 90 godina potpisan je Moskovski sporazum o prijateljstvu i bratstvu, zahvaljujući kom su priznate naše granice, i taj dokument je najvažniji pravni sporazum“, rekao je Erdogan na pres-konferenciji u Moskvi.

Turski premijer je održao predavanje na prestižnom Moskovskom univerzitetu za međunarodne odnose, u kom je rekao da Turska namjerava jačati saradnju s Rusijom u borbi protiv terorizma, prenio je Tanjug.

Po riječima turskog premijera, terorizam je uvijek loš, i ne može biti dobrog i lošeg terorizma, niti postoji pojam "islamski terorizam“, jer je islam miroljubiva religija.

"Podržavamo Rusiju u borbi protiv terorizma“, rekao je Erdogan.