Svijet
0

Završena konferencija o suzbijanju trgovine ljudima

FENA
Brijuni
Brijuni
Proteklog vikenda održana je 3. regionalna konferencija na kojoj su predstavnici vlada i nevladinih udruga razgovarali o poboljšanju suradnje u svrhu suzbijanja trgovine ljudima, istaknuta je, među ostalim, važnost definiranja razlike u tretmanu s obzirom na vrstu eksploatacije i specifičnost traumatizacije žrtve.

"Osim seksualne eksploatacije, sve je više zastupljena i trgovina ljudima radi prosjačenja, prisilnoga rada, ali i prodaje organa", rekla je koordinatorica mreže Petra i predsjednica Udruge žena Vukovar Ružica Mandić na konferenciji održanoj na Brijunima.

Bilo je govora i o prijedlozima za uspješniju identifikaciju žrtava trgovanja, a u tom kontekstu Mandić je istaknula i iznimno važnu ulogu medija s kojima je, rekla je, u većini slučajeva suradnja u sprječavanju takvih nedjela vrlo dobra.

Predstavnici državnih institucija i nevladinih organizacija Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore te gosti iz nevladinih organizacija Slovenije, Makedonije i Kosova, govorili su i o kaznenom progonu počinitelja po zemljama i regionalno.

U Hrvatskoj je, primjerice, protekle godine bilo 14 slučajeva trgovanja ljudima, od kojih je većina riješena, a ove godine do kraja travnja zabilježeno je osam žrtava, od kojih su pet domaće žrtve. U Srbiji su tijekom 2006. godine utvrđene 62 žrtve trgovine ljudima.

Konferenciju na Brijunima organizirao je CARE International, koji sa sjedištem u Sarajevu te uredima u Beogradu i Zagrebu, od 2004. u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori provodi projekte suzbijanja trgovanja ljudima u skladu s postojećim nacionalnim planovima za suzbijanje te vrste trgovine.