Dmitrij Medvedev
0

Završena je era ekonomske dominacije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev ocijenio je u četvrtak da je era američke ekonomske dominacije prošla, te da je svijetu potreban novi, "pravedniji" finansijski sistem.

"Era dominacije jedne ekonomije i jedne valute zauvijek pripada prošlosti", rekao je Medvedev povodom rusko-njemačkih međuvladinih konsultacija u Sankt Peterburgu, u prisustvu kancelarke Angele Merkel.

"Moramo raditi zajedno na stvaranju novog, pravednijeg ekonomsko-finansijskoga sistema, utemeljenog na principima multipolarnosti, premoći zakona, vodeći računa o uzajamnim interesima", dodao je on, aludirajući na finansijsku krizu koja destabilizira svjetsku ekonomiju posljednjih nekoliko sedmica.

"Nedavni događaji potvrđuju da jedna zemlja, čak i ako je ona moćna, nije u stanju da bude neka vrsta 'megaregulatora'", rekao je on, aludirajući na SAD.

"Jednostavno su nam potrebni novi mehanizmi, kolektivne odluke i odgovornosti", nastavio je Medvedev, prenio je AFP.

Ove izjave uslijedile su dan nakon izjava premijera Putina, koji je rekao da je svjetska finansijska kriza nastala zbog "neodgovornosti" američkog finansijskoga sistema.

"Ono što se danas dešava započelo je u SAD-u u ekonomskom i finansijskom sistemu, ne radi se više o neodgovornosti konkretnih osoba, već o neogdovornosti cijeloga sistema koji pretenduje da bude liderski", rekao je Putin na ruskoj televiziji.

Bijela kuća je odbacila sve Putinove kritike.