Svijet
1

Završen trodnevni GEN summit: Mediji u svijetu koji se brzo mijenja

Piše: N. N.
Concordia balom u bečkoj Vijećnici završen je ovogodišnji trodnevni GEN summit, najveće okupljanje urednika i novinara.

Trećeg i ujedno posljednjeg dana GEN summita najviše pažnje je privukao panel na kojem se govorilo o budućnosti novinarstva, posebno karikatura, nakon napada na magazin Charlie Hebdo.

Uvodničar je bio glavni i odgovorni urednik magazina Charlie Hebdo Gerard Biard. Postoji li granica kada se radi o slobodi govora, ko je povlači i gdje, jesu li napadi obeshrabrili novinare i da li stalne prijetnje vode ka autocenzuri, samo su neka od pitanja o kojima je govorio Biard.

Trećeg dana GEN summita, između ostalog, predstavljeno je i iskustvo La Pressea, kanadskog lista na francuskom jeziku. Ovaj dnevni list sa višedecenijskom tradicijom od početka 2016. ukinuo je printano izdanje radnim danima kako bi "spasio brod koji tone". Umjesto printa pokrenuli su digitalno izdanje prilagođeno tabletima sto je dalo sjajne rezultate. Privukli su nove, mlađe čitatelje, uglavnom zadržali stare, povećali vrijednost brenda i na kraju ostvarili veće prihode.

Trećeg dana GEN summita se govorilo i o privatnosti u kontekstu modernih medija, korištenju novih alata za prezentiranje sadržaja čitateljima, ali i chat platformama (Viber i sl.) kao novog distributivnog kanala.

O budućnosti medija u tzv. smart gradovima govorilo se na osnovu iskustva Beča. Beč omogućava građanima da sami učestvuju u svakodnevnom informisanju. Međutim, za razliku od drugih pametnih gradova ne vodi potpuno tehnološki orjentisanu strategiju već je okrenut ka tome da život građana učini lakšim.

GEN (Globar Editors Network) summit 2016. okupio je oko 670 urednika iz cijelog svijeta. Partner i domaćin bio je grad Beč, a učešće novinara iz istočne Evrope omogući je Eurocomm-PR, ured Grada Beča za inostranstvo.