Svijet
0

Završen sastanak u Sloveniji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na Brdu kod Kranja u srijedu je održan sastanak trojke EU i Rusije, na kome je glavna tema bilo Kosovo. Na sastanku dvije strane nisu postigle bilo kakav kompromis, saopćeno je tokom konferencije za novinare, koja je održana nakon susreta.

Obje strane ostale su čvrsto pri svojim dosadašnjim stavovima: Rusija insistira na poštovanju Helsinške povelje i svih ostalih međunarodnih akata i prava, dok se iz Evropske unije najavljuje skora odluka o slanju najavljene evropske misije na Kosovo.

Jedina zajednička tačka u razgovorima, javljaju dopisnici srpskih medija iz Slovenije, bilo je odbijanje obje strane da se sa izvjesnošću govori o datumu predstojećeg proglašavanja nezavisnosti Kosova.

Šef diplomatije Slovenije Dimitrij Rupel je rekao da "nema priznavanja bilo koga u ovom trenutku" i dodao da je moguće priznavanje Kosova u nadležnosti pojedinačnih država, a ne Unije, koja o tome može da zauzme samo "načelne stavove".

Sergej Lavrov je rekao da je nezavisnost Kosova "preozbiljna tema da bi se o njoj tek tako govorilo".

Rusija i dalje smatra da bi proglašavanje nezavisnosti pokrajine bilo greška, naglasio je Lavrov, i rekao da će Rusija "učiniti sve da zaustavi negativan scenarij na Kosovu".

On je obećao podršku Moskve Srbiji oko sazivanja vanredne sjednice VS UN-a.

Sergej Lavrov je rekao da smatra i da je moguće obnoviti pregovore Beograda i Prištine pod uvjetom da, kako je rekao, "neki iz inostranstva ne budu držali kosovske Albance za ruke i govorili im da je nezavisnost Kosova neizbježna".

Ruski ministar je, na pitanje da li će Rusija uvoditi sankcije zemljama koje budu priznale nezavisnost Kosova, odgovorio da Rusija neće pribjegavati kaznenim mjerama protiv bilo koga.

"Ali, sigurni smo da bi priznavanje nezavisnosti Kosova bilo greška", zaključio je Lavrov.

Domaćin sastanka, šef slovenske diplomatije Dimitrij Rupel, rekao je uoči razgovora da je Evropsko vijeće u decembru donio odluku da uputi misiju na Kosovo i da ne vjeruju da će se, bez obzira na primjedbe sa strane, rasprava o tom pitanju unutar "dvadesetsedmorice" ponovo otvarati.

Predstavnici trojke EU - francuski državni sekretar Jean-Pierre Jouillet, evropski komesar za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner i visoki predstavnik za vanjsku politiku EU Javier Solana - rekli su prije početka razgovora i da status quo na Kosovu više nije održiv.

Benita Ferrero-Waldner rekla je prije susreta u Sloveniji da će razgovori sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom biti "od velikog značaja", i dodala:

"Status quo na Kosovu ne može da traje vječno i zato moramo da razgovaramo s Rusijom. Moramo da osiguramo jedinstven stav koji će stabilizirati region. To je naš najvažniji zadatak", izjavila je Ferrero-Waldner.

Ferrero-Waldner je izjavila i da Evropska unija "ne vidi svrhu novog sastanka Vijeća sigurnosti", koji je zatražila Srbija, i da je uvjerena da rezolucija 1244 "pruža pravnu osnovu za upućivanje misije EU na Kosovo". Ona je dodala je da ne očekuje da će se Srbija zbog Kosova odreći dalje saradnje sa Evropskom unijom.

Ruski šef diplomatije Lavrov, koji dolazeći na sastanak sa evropskom "trojkom" isprva nije davao izjave, upozorio je u utorak još jednom da bi eventualna odluka o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova bila nezakonita i da bi, po njegovim riječima, narušila sigurnost u Evropi i temelje međunarodnog prava.