Strasbourg
0

Završen samit NATO-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Usvajanjem zajedničke deklaracije u subotu je u Strasbourgu završio samit NATO-a na kojem su Hrvatska i Albanija prvi put sudjelovale kao punopravne članice, a izabran je i novi glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza.

Čelnici država i vlada članica NATO-a u deklaraciji su pozdravili priključenje Hrvatske i Albanije koje su, kao nove članice, preuzele obvezu sudjelovati u kolektivnoj sigurnosti i zajedničkim misijama Saveza.

U završnom dokumentu samita ističe se kako NATO ostaje angažiran na zapadnom Balkanu, osobito na Kosovu kroz misiju KFOR-a, te pozdravlja napredak u reformama ostvaren u zemljama regije koje su na različitim stupnjevima integracije u Savez.

Pritom se izražava "duboka zabrinutost neodgovornom retorikom i potezima koji ometaju reforme u BiH" i pozivaju političke vođe triju naroda na jačanje središnjih državnih institucija.

Vezano za Srbiju, čelnici Saveza ističu da će razvoj suradnje s Beogradom ovisiti o ponašanju srbijanskih vlasti koje su pozvali da doprinesu konsolidaciji mira i reda na Kosovu.

Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je da su se prilike na Balkanu stabilizirale, ali je upozorio da globalna recesija prijeti miru u regiji.

Govoreći na završnoj konferenciji za novinare, Obama je rekao da su potezi NATO-a i pomoć EU-a pomogli Balkanu, no "globalna recesija mogla bi otežati napore zemalja regije da pregovorima riješe otvorena pitanja".

Šefovi država i vlada NATO-a pozvali su Rusiju da se potpuno povuče iz odmetnutih gruzijskih pokrajina Južne Osetije i Abhazije i time ispuni obveze koje je preuzela mirovnim sporazumom postignutim prošle godine pod pokroviteljstvom EU-a.

Uz početno protivljenje, a kasnije pristanak Turske, na sastanku na vrhu imenovan je novi glavni tajnik, danski premijer Anders Fogh Rasmussen, koji će 1. augusta zamijeniti dosadašnjeg tajnika Jaapa de Hoopa Scheffera.

Čelnici NATO-a suglasili su se da će u svoju najvažniju misiju, onu u Afganistanu, poslati još pet hiljada vojnika, od kojih će oko tri hiljade otići na ograničeno razdoblje kao osiguranje za predsjedničke i lokalne izbore ovoga ljeta, a ostatak će pružati pomoć u obučavanju afganistanskih snaga sigurnosti.

Također su dogovorili osnivanje fonda od 100 milijuna dolara za obučavanje afganistanske vojske, od čega će 57 milijuna dati Njemačka. Prema riječima premijera Ive Sanadera, Hrvatska će do kraja godine u Afganistanu imati 300 vojnika.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader, prenosi Hina, ocijenili su da je Hrvatska ulaskom u NATO ostvarila jedan od svojih strateških ciljeva i da će kao punopravna članica Saveza lakše ostvariti i drugi - ukidanje slovenske blokade i ulazak u EU.

Također očekuju pozitivne gospodarske učinke, smatrajući da će Hrvatska postati privlačnija za strana ulaganja, a hrvatske tvrtke konkurentnije na tržištima savezničkih zemalja.

Samit su obilježili i sukobi policije s prosvjednicima, koji su zapalili hotel Ibis i još dvije zgrade u Strasbourgu te bivšu francusko-njemačku graničnu postaju na Rajni. Interventna policija zaustavila ih je suzavcima i šok-bombama. Procjenjuje se da je ukupno bilo oko 30 hiljada prosvjednika, od kojih se oko hiljadu sukobljavalo sa snagama reda.

Prosvjednici su također palili gume, razbijali prozore i izloge dućana. Do najvećeg sukoba s policijom došlo je u blizini francuske strane mosta Evropa - cestovne poveznice preko Rajne između Francuske i Njemačke. Most se nalazi oko pet kilometara od konferencijskog centra. Od njemačkih liječničkih ekipa na terenu se doznaje da je u sukobu sa specijalnim jedinicama za suzbijanje nereda ozlijeđeno oko 50 ljudi.

Na samitu, kojim je obilježena 60. obljetnica NATO-a, pokrenuta je izrada novog strateškog koncepta koji bi trebao osposobiti NATO za izazove 21. stoljeća - računalne napade, piratstvo, prekid opskrbe energijom i sigurnosne posljedice klimatskih promjena.

Nova strategija Saveza trebala bi biti usvojena na idućem samitu koji bi se krajem 2010. godine trebao održati u Lisabonu.