Tamilski tigrovi priznali poraz
0

Završen rat u Šri Lanki

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Četiri visokorangirana pripadnika pobunjenih Tamilskih tigrova poginula su u borbama sa vladinim snagama na sjeveru Šri Lanke, saopštila je danas vojska te države.

U saopštenju se navodi da vojnici vrše posljednje operacije "čišćenja" teritorije samo nekoliko sati nakon što je na internet stranici "Tamilnet" povezanoj sa pobunjenicima objavljeno da Tamilski tigrovi polažu oružje.

Među nastradalima je i šef političkog krila Tamilskih tigrova Balasingam Nadesan, ali još nema podataka o tome šta se desilo sa liderom Vellupillajom Prabhakaranom.

Vojska je saopštila da je pronađeno tijelo njegovog sina Charlesa Anthonyja i da su posljednji pobunjenici blokirani u jednom dijelu džungle velikom oko kilometar i po kvadratni.

Tamilski pobunjenici priznali su poraz pošto su se četvrt vijeka borili za stvaranje nezavisne države. 

Jedan od pobunjeničkih lidera, Selvarasa Patamanatan navodi u objavljenom saopštenju da su pobunjenici riješili da "ućutkaju svoje oružje" kako vladi ne bi pružili "posljednje slabo opravdanje" za ubijanje tamilskog naroda. 

Nakon objavljivanja vijesti da su se pobunjenici predali, na ulice glavnog grada Kolomba izašao je veliki broj građana.
Predsjednika Šri Lanke, Mahindu Ražapaksu, koji se vratio iz posjete Jordanu, kao heroja dočekalo je više hiljada pristalica. 

Prema procjenama UN u sukobima je ukupno poginulo oko 70.000 ljudi, a između 250.000 i 300.000 je raseljeno.