Nakon pet godina
0

Završava se obnova zidina oko Jerusalema

FENA
Foto: AP
(Foto: AP)
Restauracija pet vjekova starih zidina oko Jerusalema, svjedoka burne historije, koji dominiraju arhitekturom starog grada, približava se kraju, nakon pet godina od početka ambicioznog projekta vrijednog pet miliona dolara.

Izraelski eksperti, zaduženi za obnovu, najavljuju da će obnova, prva poslije skoro čitavog vijeka, biti gotova do kraja godine. Zidine izrešetane stotinama metaka mašinki, pune gnijezda sokolova, duge su četiri kilometara i imaju sedam kapija.

"Na tim zidovima vidite čitavu historiju ovog grada. Oni su kao ogledalo, odražavaju sve periode kroz koje je grad prošao, a bilo ih je mnogo. Nema još jednog grada kao što je ovaj", izjavio je Avi Mašijah, arhitekt zadužen za projekt iz Uprave za antikvitete Izraela, koga citira AP.

I u samoj restauraciji bilo je raznih faza, pa je u jednoj uklonjena zaštitna barijera koju su jordanski vojnici podigli prije 50 godina na postojećem zidu. Potom je ponovo postavljen da podsjeti da je Jordan izgubio istočni Jerusalem u Šestodnevom ratu 1967. godine protiv Izraela. Rupe od metaka na Kapiji Cion ostale su od žestokih sukoba 1948. godine poslije stvaranja Izraela, kada su jordanske snage osvojile taj dio grada. One nisu uklonjene tokom restauracije, ali su stotine stabala badema, čije je korijenje oštećivalo zid, posječene.

Izraelski arheološki i drugi radovi u istočnom Jerusalemu obično su bili izvor nesporazuma s Palestincima, koji tamo namjeravaju da osnuju glavni grad svoje buduće države. Međutim, malo ko se protivio restauraciji i trgovci kraj Kapije Damask zadovoljni su što joj je vraćen stari sjaj.

Izgradnju zidina jerusalemskog starog grada okončao je Sulejman Veličanstveni 1541. godine. One su spomenik otomanskoj arhitekturi i vjekovima islamske vladavine nad Jerusalemom. Sulejman ih je izgradio dijelom iz straha da će novi krstaški pohod oteti grad islamskoj kontroli.