Svijet
0

Zavahri pozvao al-Bashira na pokajanje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Drugi čovjek u zapovjednom lancu Al-Qaide Ajman al-Zavahri pozvao je sudanski narod da se pripremi za dugi rat a sudanskog predsjednika Omara al-Bašira na pokajanje, navodi se u videoporuci objavljenoj na internet stranici.

U toj poruci Zavahri ocjenjuje da sudanski režim "bere ono što je posijao", pozivajući se na međunarodnu potjernicu za hapšenje koju je izdao Međunarodni kazneni sud (ICC) protiv al-Bašira za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Darfuru.

"Dakle, da li će Baširov režim izabrati put islama i džihada i napustiti političke manevre, svoju lukavu politiku, koja mu nije donijela ništa drugo nego nesreće i tragedije?, zapitala se desna ruka Osame bin Ladena u svojoj 17-minutnoj poruci.

Nakon što je najprije prihvatio šefa Al-Qaide 90-ih godina, Sudan je Osamu bin Ladena protjerao i on je svoje utočište našao u Afganistanu.

On također poziva sudanski narod da se "pripremi za dug savremeni križarski rat".

"Sudanski režim je suviše slab da brani Sudan, dakle vi morate učiniti ono što su uradila vaša braća u Iraku i u Somaliji koja su branila svoje zemlje kada su režimi bili suviše slabi", nastavio je on u svojoj poruci.

Darfur je poprište građanskoga rata od 2003. u kojem je 300.000 mrtvih prema brojkama UN-a a 2,7 miliona raseljenih.