Evropska komisija
0

Zaustavljena proizvodnja "plave" mozzarelle

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka tvrtka Milchwerk Jaeger prekinula je proizvodnju "plave" mozzarelle dok ne eliminira bakteriju kojom je kontaminiran taj proizvod, objavila je u petak Evropska komisija.

Njemačke vlasti obećale su evropskim partnerima da nijedan mliječni proizvod neće izići iz te tvornice dok se ne riješi problem, objavila je Komisija.

"Proizvodnja mliječnih proizvoda poput mozzarelle moći će se nastaviti tek kada izvor kontaminacije bude eliminiran i kada kvaliteta proizvoda bude zajamčena", istaknuo je EK.

Mozzarelle tog proizvođača postajale su plave nakon otvaranja vrećica zbog prisutnosti bakterije pseudomonas fluorescens, koja može biti opasna za starije osobe ili osobe oslabljena imuniteta.

Uzbuna je oglašena u Italiji 9. juna i o problemu su obaviještene sve evropske zemlje.

Njemačka tvrtka proizvodila je mozzarellu za talijanskog partnera koji ih je prodavao u diskontima, a dio mozzarelle uvezene u Italiju ponovno se izvozio u Sloveniju.

U Italiji je povučeno više od tone njemačke mozzarelle, koja se prodavala pod pet imena - Land, Malga Paradiso, Lovilio, Fattorie Torresina i Monteverdi.