Svijet
0

Zaustavljen brod Sj. Koreje s projektilima za Mijanmar

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki razarač USS McCampbell posljednjih je nekoliko sedmica pratio sjevernokorejski teretni brod M/S Light, s navodnim teretom dijelova za projektile za Mijanmar (bivša Burma), i uz pomoć azijskih saveznika prisilio ga da se vrati u matičnu luku, izvijestio je u ponedjeljak The New York Times.

Po drugi put u dvije godine razarač američke ratne mornarice u stopu je pratio sjevernokorejski brod za koji se pretpostavljalo da nosi vojni teret i prisilio ga da se vrati u Sjevernu Koreju.

Bijela kuća je ocijenila da se radi o značajnom uspjehu u nastojanju da se nametnu sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje, izvijestio je bostonski dnevni list Christian Science Monitor u svom internetskom izdanju.

Američki dužnosnici potvrdili su u ponedjeljak da je sjevernokorejski brod, koji plovi pod zastavom Belizea, promijenio kurs nakon što ga je razarač McCampbell pratio od kraja maja ispred jugoistočne obale Kine.

"To je definitivno pobjeda", izjavio je Gary Samore, savjetnik Bijele kuće za nuklearna pitanja, dodajući kako je time pokazana djelotvornost rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, sa sankcijama protiv izvoza oružja, donesenih nakon nuklearnih proba Sjeverne Koreje u oktobru 2006. i maju 2009.

Iako specifična priroda tereta nije potvrđena, za brod se vjeruje da je nosio komponente raketa za Mijanmar, koji je suočen s embargom na oružje od mnogih zapadnih zemalja.

Osim toga, vjeruje se da Sjeverna Koreja u Mijanmar isporučuje i konvencionalno oružje, uključujući puške i strojnice.

Nakon presretanja na otvorenom moru, ispred Šangaja, američki razarač četiri puta je tražio od sjevernokorejskih vlasti da dopuste pretragu broda, što je odbijeno, a potom je pratio brod 13.000 kilometara, dok se nije zaustavio i krenuo nazad, prema luci iz koje je isplovio.

U tome je, prema NY Timesu, važnu ulogu odigrao i pritisak Vijetnama, Filipina i drugih zemalja na plovnoj ruti korejskog broda M/S Light.