Ban Ki-moon
0

'Zaustavite nasilje nad ženama'

FENA
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon nazvao je nasilje nad ženama "gnusnim" i zatražio je od političkih lidera da preuzmu vodstvo u naporima na promjeni ponašanja muškaraca koji zlostavljaju žene.

Godinu dana nakon što je lansirao kampanju na okončanju tog nasilja, šef UN-a iskoristio je manifestacije povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena da izvijesti o sliovanjima, premlaćivanjima i drugim zlostavljanjima koja bujaju širom svijeta, javio je AP.

"Nasilje nad ženama je gnusno. Ono se suprotstavlja svemu što je navodeno u povelji Ujedinjenih nacija", izjavio je Ban.

Generalni sekretar prisjetio se mlade žene koju je sreo na svojoj nedavnoj afričkoj turneji koju su "brutalno i nasilno zlostavljali vojnici pod oružjem" u istočnom Kongu dok je bježala pred borbama koje su razorile njeno selo. Ona je sada u bolnici, pateći ne samo od fizičkih ozljeda nego i zbog toga što ju prezrelo njeno selo "zbog lažnog osjećaja srama", kazao je.

"Bio sam šokiran onim što mi je ispričala. To me toliko rastužilo da to ne mogu izraziti. Bio sam gnjevan", izjavio je Ban.

Generalni sekretar izjavio je da je razgovarao o mladoj ženi i ostalim žrtvama silovanja i zlostavljanja s kongoanskim predsjednikom Josephom Kabilom, zapovjednikom kongoanskih snaga na istoku zemlje, guvernerom, i s lokalnim vlastima. "I ja ću nastaviti pričati protiv takvih neizrecvivih zvjerstava", kazao je.

"Posljedice nasilja sežu van uočljivih i trenutnih. Posljedice po djevojčice, žene, njihove porodice, njihove zajednice i njihova društva u smislu uništenih žiuvota i uskraćivanja sredstava za život ne mogu se ni predvidjeti", kazao je.

Ban je izjavio da žene dugo pričaju protiv nasilja, i da muškarci u sve većem broju šalju poruku da postoji drugi način "da pravi muškarac ne tuče ženu, ne siluje je, pravi muškarac poštuje ženu".

On je zatražio od političkih lidera i ljudi širom svijeta da se ujedine kako bi prenijeli tu poruku.

"Nasilje nad ženama ne smije se tolerisati, u bilo kojem obliku, u bilo kojem kontekstu, od bilo kojeg političkog lidera ili vlade", kazao je Ban.

Pored ličnog pristupa svjetskim liderima, kazao je Ban, kampanja ima za cilj osigurati da se nasilje nad ženama uvijek tretira kao zločin i da se učine istinski napori na progonu počinilaca koji prečesto "prođu nekažnjeno".

"Nijedna kultura, nijedna žena, bila mlada ili stara, nije imuna", naglasio je on.