Eric Holder
0

'Zatvoriti Guantanamo je najteži zadatak'

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki ministar pravde Eric Holder izjavio je u srijedu da je zatvaranje pritvorskog centra Guanatanamo i odluka o sudbini svakog zatvorenika najteži zadatak.

U govoru održanom u srijedu u vojnoj akademiji West Point, Holder je objasnio da ima "zatvorenika čiji se predmeti mogu odmah zaključiti i oni ne predstavljaju opasnost po Sjedinjene Države, te da se oni mogu osloboditi ili prebaciti u druge zemlje, javio je AFP.

  • Međutim, ima onih koje treba sudski goniti pred federalnim sudom, nastavio je on, a potom dodao da "postoji i treća kategorija zatvorenika koji predstavljaju mnogo teži problem".

  • Ako je neki zatvorenik jako opasan da bi se pustio na slobodu a ima nepremostivih prepreka za njegovu predaju federalnom sudu, šta onda možemo uraditi?, zapitao se ministar pravde.

Holder je podsjetio da "najbriljantniji umovi, eksperti zemlje, rade na iznalaženju pravih odgovora na ova pitanja".

  • Bez obzira na odgovore, siguran sam da će svako rješenje biti utemeljeno na našem Ustavu, zakonima Kongresa i u skladu s međunarodnim zakonima rata, zaključio je on.

Predsjednik Barack Obama potpisao je u januaru ukaz kojim se Guantanamo zatvara u roku od godinu dana. Oko 240 zatvorenika nalazi se još u ovoj američkoj bazi na Kubi.