Svijet
3

Zatvorenik Obami uzeo 41 posto glasova

FENA
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Koliko je aktuelni američki predsjednik nepopularan u nekim dijelovima države pokazalo se na preliminarnim izborima u Zapadnoj Virginiji nakon što je zatvorenik koji se kandidirao osvojio 41 posto glasova, pišu američki mediji.

Preliminarni izbori predstavljaju samo formalnost u SAD-u jer se očekuje da je aktuelni predsjednik također stranački kandidat za drugi mandat. U Zapadnoj Virginiji se kao protukandidat Obami prijavio zatvorenik Keith Judd, koji trenutno služi sedamnaestogodišnju zatvorsku kaznu zbog iznude.

Judd je osvojih nevjerovatnih 41 posto glasova, dok je predsjednik Amerike osvojio 59 posto. Obamin izborni štab je ove vijesti primio s nevjericom. Novosti su prenijeli članovi Republikanskog nacionalnog odbora, dok se Obamini demokrati za sada još nisu oglasili povodom ovih dešavanja.

Jedan od razloga zbog kojeg se ovako nešto desilo jesu nezahtjevni propisi za predsjedničku kandidaturu u Zapadnoj Virginiji.

Naime, ta savezna država dozvoljava svakome ko plati 2.500 dolara i ispuni potrebnu dokumentaciju da se kandiduje na izborima. Judd je iskoristio propise i svu potrebnu dokumentaciju završio iz zatvora u Texasu, gdje trenutno služi kaznu.

Međutim, još šokantnije je to što će Judd imati svog delegata na velikoj demokratskoj konvenciji u augustu, kada će se izabrati predsjednički kandidat te stranke za novembarske izbore.

Prema zakonu Zapadne Virginije, svaki kandidat koji osvoji više od 15 posto glasova na preliminarnim izborima ima pravo na jednog delegata na konvenciji.

Judd je nedavno poslao nekoliko saopćenja medijima gdje je kritikovao Obamine stavove o zdravstvenom osiguranju i drugim političkim temama.

Obama je i na izborima 2008. loše prošao u Zapadnoj Virginiji, gdje je u svih 55 distrikta ubjedljivo pobijedila Hillary Clinton.