Iako strahuje da će biti mučen
0

Zatvorenik iz Guantanama vraćen u Alžir

FENA
Američka vojska saopćila je da pustila zatvorenika iz Guantanama u njegov rodni Alžir uprkos primjedbama njegovih advokata koji tvrde kako strahuju da će biti mučen u svojoj domovini.

Saiid Fahri držan je bez optužnice u američkoj bazi na Kubi skoro devet godina. Ministarstvo odbrane navodi u saopćenju da je on oslobođen nakon sveobuhvatne pravne i sigurnosne analize.

Savezni sud u Washingtonu naredio je njegovo oslobađanje u novembru 2009., presuđujući kako vlada nije uspjela dokazati da je on član Al-Qaide ili talibana, prenosi AP.

Farhi je strahovao da se vrati u Alžir, a njegovi advokati podnijeli su peticiju Vrhovnom sudu kako bi blokirali njegovo nedobrovoljno prebacivanje u domovinu. Advokat David Remes kritikovao je vladu što unaprijed nije dala obavijest o prebacivanju tako da bi ga on mogao spriječiti.

"To je bilo nevidljivo prebacivanje", kazao je on.

Njegovi advokati tvrde da ne znaju da li je bivši zatočenik iz Guantanama sada ponovo zatočen u Alžiru i izrazili su nadu da bi međunarodna pažnja mogla spriječiti svako eventualno mučenje.

SAD trenutno drže 173 zatvorenika u Guantanamu.

Predsjednik SAD-a Barack Obama obećao je zatvoriti pritvorski centar kratko nakon svoje inauguracije, ali su njegovi napori opstruirani od Kongresa.