Svijet
8

Zatvorenici u Guantanamu ulaze u 150. dan štrajka glađu

Klix.ba
Štrajk glađu u zloglasnom američkom zatvoru Guantanamo ulazi u 150. dan. Od 166 zatvorenika, više od 100 njih odbija jesti, a veći broj njih prisilno hrane kako ne bi umrli. Međutim, prisilno hranjenje se odvija uz mučenje, tvrde advokati zatvorenika.

Ljekari pozivaju na zaustavljanje nasilja, a brojne organizacije i pojedinci širom svijeta pozivaju Sjedinjene Američke Države da zatvore ovaj zloglasni logor na Kubi.

Zatvorenici u Guantanamu, kao i njihove porodice, ne znaju zbog čega su oni tu. Protiv njih ne postoji podignuta optužnica. Situacija u zatvoru je kulminirala zbog, kako su naveli zatvorenici, čuvara koji su se tokom pregleda ćelija loše ophodili prema muslimanskoj svetoj knjizi Kur'anu.

Uprava zatvora je potvrdila da je 45 zatvorenika na prisilnom hranjenju. Prisilno hranjenje podrazumijeva da se zatvorenici uglavnom postave u stolicu koja je blago nagnuta nazad, zavežu im se ruke i noge, a i glava se ponekad pričvrsti tako da je ne pomjeraju, te im se postavi cjevčica u nos, kroz koju ih hrane tečnom hranom.

Organizacije za ljudska prava, uključujući i Amnesty International, insistiraju na tome da zatvor konačno bude zatvoren i da se, ukoliko ima elemenata, podignu optužnice protiv zatvorenika i da im se pravedno sudi.