Svijet
0

Zatvorenici napali čuvare zatvora u Velikoj Britaniji

FENA
Antiteroristička policija je otvorila istragu u Velikoj Britaniji nakon incidenta koji se dogodio u zatvoru visoke sigurnosti, gdje su, prema medijima, islamistički zatvorenici oteli jednog stražara, a još jednog povrijedili.

Prema zatvorskim službama, dva čuvara su povrijeđena u nedjelju u "incidentu u kojem su učestvovala tri zatvorenika" koji je trajao duže od četiri sata u zatvoru Full Sutton, na sjeveroistoku Engleske.

Prema podacima udruženja čuvara zatvora, koji su uputili na mjesto događaja jednog predstavnika da razjasni činjenice, jedan čuvar je "otet" i interventna policija je reagirala, kako bi ih oslobodila.

Čuvar je lakše povrijeđen, kao i jedna kolegica koja je pokušala da intervenira, prema istom izvoru.

"Istraga je u toku kako bi se ustanovilo šta se dogodilo. S obzirom na moguću prirodu ovog incidenta - antiteroristička sekcija regije sjever-istok je zadužena da vodi istragu u ovom stadiju", navela je ova jedinica u saopćenju.

Prema nagazinu The Sun, tri zatvorenika su islamisti i ovaj napad "bi mogao biti inspirisan ubistvom vojnika Leeja Rigbyja", kojega su nožem ubila prošle sedmice dvojica ekstremista usred Londona.