Mumbai
0

Zatvorena posljednja fabrika pisaćih mašina u svijetu

FENA
Era pisaće mašine, glavnog dijela kancelarijske opreme tokom većeg dijela 20. vijeka i koja je izazvala revoluciju u načinu rada - je pred okončanjem jer je u Mumbaiju, u Indiji, posljednja fabrika u svijetu za njihovu proizvodnju obustavila rad.

Na zalihama u fabrici "Godrej and Boyce" preostalo je svega nekoliko stotina pisaćih mašina, objavio je londonski dnevnik Daily Mail.

Mada su pisaće mašina u zapadnim zemljama već odavno zastarjele, u Indiji su donedavno još uvijek predstavljale uobičajeni dio kancelarijske opreme.

Tražnja tih mašina je, međutim, u posljednjih 10 godina znatno opala zbog preorijentacije korisnika na kompjutere.

Svi proizvođači kancelarijskih pisaćih mašina u svijetu su poslije 2000. obustavili proizvodnju, osim indijskog pogona, u kojem je do 2009. izrađivano 10.000 do 12.000 komada godišnje.

Na zalihama u fabrici se nalaze većinom modeli mašina za arapski jezik.

Firma je počela proizvodnju 1950-ih kada je tadašnji premijer Indije Džavaharlal Nehru predstavio pisaću mašinu kao simbol nezavisnosti i industrijalizacije te zemlje.

Fabrika je ranih 1990-ih još uvijek prodavala 50.000 primjeraka godišnje, ali je prošle godine prodala manje od 800 komada.

Prva komercijalna pisaća mašina je proizvedena 1867. u Sjedinjenim Američkim Državama i na prelasku u 20. vijek je dobila standardizirani oblik, uključujući tastaturu QWERTY koja se i danas koristi.