Pretukli studenta
0

Zatvor za dvojicu Bosanaca zbog tuče u New Yorku

Sarajevo-x.com
Edin Džubar i Sanel Softić
Edin Džubar i Sanel Softić
Edin Džubar i Sanel Softić osuđeni su na dvije godine zatvora zbog premlaćivanja studenta Binghamton Univerziteta Bryana Steinhauera koji je zbog dobijenih povreda u komi proveo tri mjeseca. Incident se desio 4.maja 2008. godine.

Sudija okruga Broome osudio je 25-godišnjeg Džubara iz Johnson Cityja i 22-godišnjeg Softića iz Binghamtona na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine.

"Jako mi je žao zbog Bryana Steinhauera i njegove porodice. Želio bih da se to nikad nije desilo", rekao je Džubar prije čitanja presude, piše NY Daily News. Prema svjedočenju Džubara, incident je počeo nakon što je je Steinhauer uhvatio Softićevu djevojku za zadnjicu.

Džubaru prijeti deportacija nakon odsluženja kazne, jer nije američki državljanin. Softić posjeduje pasoš SAD-a i prije napada je polagao državni ispit za konjičkog policajca u državi New York.

Bryan Steinhauer (23) proveo je tri mjeseca u komi nakon što je pretučen u baru blizu Binghamton Univerziteta u maju 2008. godine.

Jedan od osumnjičenih napadača, Miladin Kovačević, državljanin Srbije, napustio je SAD i vratio se u rodnu zemlju. Taj je incident izazvao diplomatski skandal između Srbije i SAD-a nakon što su srbijanske vlasti odbile izručenje 22-godišnjeg Kovačevića. Kovačeviću je prošlog mjeseca počelo suđenje u Srbiji.