Natascha Kampusch
0

"Zatrpat ću podrum kuće u kojoj sam bila zarobljena"

Sarajevo-x.com
Natascha Kampusch (Foto: NDR)
Natascha Kampusch (Foto: NDR)
Austrijanka Natascha Kampusch, koja je bila žrtva kidnapovanja perverznog Wolfganga Priklopila, pojavila se u ponedjeljak navečer na televiziji, gdje je govorila o svojim iskustvima u toku osam i po godina, koliko je provela zarobljena u podrumu.

Natascha je pritom pokušala opisati kroz kakav je pakao prošla nakon što je sa samo deset godina kidnapovana. Priklopil, čovjek bolesnog uma, želio je da je odgoji tako da postane "savršena žena" za njega.

U zarobljeništvu je provela 3.096 dana, a pobjegla je 23. avgusta 2006. Sada joj je 21 godina, ali sjećanja na grozote kroz koje je prošla i dalje su živa.

"Kad me je uhvatio, željela sam vrištati, ali nisam imala glasa. Moje glasne žice su prestale raditi", prisjetila se. "Uvukao me u svoj bijeli kombi i zamotao u plavu deku. Mislim da smo se vozili oko sat, a kad smo stigli, zgrabio me, skinuo mi cipele, spalio ih u peći i ugurao u podrum."

Za podrum u kojem je bila kaže kako je bio hladan i grozan.

"Bila sam čuvana kao egipatski faraon", izjavila je Natascha. "Noćima bih ležala budna pitajući se šta će biti sa mnom ako on umre ili ne mogne doći do mene. Hoću li i ja onda umrijeti, a da niko to ne zna?"

Izolacija od svijeta bio je Priklopilov plan kako bi postepeno "slomio" svoju žrtvu. Želio je u tom planu imati saučesnika, ali je bio previše stidljiv da bi ikoga upoznao. Nadao se da će, kao u romanu Johna Fowlesa, djevojčica narasti i zaljubiti se u njega.

S vremenom se Natascha tako dobro ponašala da ju je počeo puštati van iz podruma.

"Potpuno me integrisao u svoj život, a skrivala bih se samo kad bi neko došao. Poslije bi mi pričao sve šta se dešavalo", prisjeća se djevojka. "Bio je veliki čistunac, brisao je za mnom svaku površinu koju bih dotakla. Kosu sam morala vezati i držati pod kapom, kako mi ne bi pala koja dlaka kad nisam u podrumu. Kasnije mi je obrijao glavu, rekavši da je to zbog higijene."

Ispričala je i kako joj Priklopil nije dao da plače, jer se bojao da bi negdje mogli ostati tragovi soli, koji bi kasnije bili otkriveni DNK analizom.

Kuća u kojoj je Kampusch bila zarobljena
Kuća u kojoj je Kampusch bila zarobljena
"Kad bih zaplakala, počeo bi me daviti. Ako bih ostavila previše otisaka prstiju po kući, gurnuo bi mi glavu pod vodu", kazala je Kampusch.

Intervju za austrijsku televiziju iskoristila je da negira glasine kako je ranije imala priliku da pobjegne.

"Čim mi se ukazala šansa da pobjegnem, iskoristila sam je. Trčala sam što sam brže mogla, koliko su me noge nosile", izjavila je.

Muškarcu koji ju je kidnapovao sve je oprostila, kaže ona. U protivnom bi u sebi nakupila previše mržnje i negativnih osjećanja koji bi je uništili, dodaje.

Kuću u kojoj je bila zarobljena kupila je jer je ona odigrala veliku ulogu u njenom životu. Kaže da će, u slučaju da se odluči da proda kuću, prvo zatrpati njen podrum, kako nikad ne bi postao sablasni muzej njene izgubljene mladosti.