Libija
0

Zatraženo izručenje Gadafijevog sina Sadija

SRNA
Sadi Gadafi
Sadi Gadafi
Libija je danas zatražila od Nigera da izruči sina ubijenog vođe Muamera Gadafija Sadija, upoziravajući da njegov poziv Libijcima da se pripreme za "predstojeći ustanak" prijeti vezama dvije zemlje, javila je novinska agencija LANA.

Isti izvor navodi da je ministar spoljnih poslova Nigera Bazum Mohamed razgovarao sa libijskim kolegom Ašurom Bin Hajalom, koji je izrazio "oštro protivljenje i osudu" agresivnih izjava Sadija.

"Hajal je ponovio da ove prijetnje narušavaju bilaterlna odnose i da vlada Nigera treba hitno da usvoji oštre mjere protiv Sadija, uključujući izručenje u Libiju gdje će mu se suditi za zločine protiv libijskog naroda", navodi libijska agencija LANA.

Iz Nigera je saopšteno da će Sadi ostati u ovoj zemlji u zapadnoj Africi dok UN ne ukine zabranu putovanja za njega, uprkos zahtjevima Tripolija.

Sadi i grupa lojalista pobjegla je preko granice u Niger nakon pobjede libijskih pobunjenika nad Gadafijevim režimom u septembru prošle godine, gdje su u kućnom pritvoru u prijestonici Niamej.

Sadi je u intervjuu za televiziju Al Arabija kasno sinoć rekao da je on u kontaktu sa ljudima u Libiji koji nisu zadovoljni vlastima u zemlji.