Svijet
0

Zategnutost pred samit Grupe osam

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George Bush boravi u Evropi, gdje ga u okviru samita Grupe osam, koji se u srijedu održava u Njemačkoj, očekuju potencijalno teški razgovori s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Bush je doputovao u Češku Republiku gdje će danas održati govor u kojem će, kako se očekuje, iznijeti svoje kritike na ono što smatra rastućim autoritarizmom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ruski predsjednik prethodno je zaprijetio da će uperiti nuklearno oružje u pravcu evropskih saveznika Georgea Busha ukoliko budu provedeni američki planovi o postavljanju antiraketnog odbrambenog štita na području istočne Evrope, podsjeća BBC.

Ukoliko je predsjednik Putin želio da privuče pažnju na njegov spor s Amerikom oko odbrambenog raketnog štita, izabrao je pravi jezik da to postigne.

Amerikanci tvrde da je svrha štita koji žele da postave na teritoriji Poljske i Češke Republike da neutralizira rakete lansirane iz zemalja kao što je Iran. Međutim, Rusija već duže vrijeme misli da štit predstavlja prijetnju njenoj sigurnosti.

Predsjednik Putin sada je upozorio da će Moskva ponovo usmjeriti svoje nuklearne rakete prema Evropi ukoliko Sjedinjene države realiziraju svoj plan.

"Nismo mi ti koji počinjemo proces koji će neminovno dovesti do nove utrke u naoružavanju u Evropi. Svjedoci smo narušavanja strateškog balansa u svijetu. Da bi taj balans ponovo bio uspostavljen, mi ćemo izgraditi sistem koji će biti u stanju da nadvlada antiraketni štit. Na tome trenutno radimo", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je odbacio američka pravdanja da je svrha antiraketnog štita odbrana od eventualnog iranskog napada.

"Takve rakete ne postoje. Iran nema rakete dometa pet hiljada ili osam hiljada kilometara. Objašnjenje koje smo dobili je da antiraketni sistem treba da štiti od nečega što ne postoji. Zar vam se ne čini da je to u najmanju ruku smiješno. Bilo bi smiješno da nije tužno", rekao je Putin.

NATO i Bijela kuća osudili su prijetnju Putina da će Moskva usmjeriti svoje rakete prema Evropi.

Portparol State Departmenta ponovo je naglasio da je cilj antiraketnog sistema zaštita Amerika i njenih saveznika od takozvanih država otpadnika.

"Sjedinjene Države i evropski saveznici radit će zajedno na odbrani od raketnih prijetnji, koje ne dolaze od Rusije već od država poput Irana i Sjeverne Koreje. Mi ćemo se naravno truditi da ubijedimo rusku vladu i ruski narod da projekt ni na koji način nije uperen protiv Rusije", izjavio je predstavnik za štampu State Departmenta Sean MacCormak.

Portparol predsjednika Putina, Dmitri Peskov, potrudio se da malo popusti zategnutost uoči samita G8 koji u srijedu počinje u Njemačkoj.

Peskov je rekao BBC-u da je ruski predsjednik dao hipotetički odgovor na jedno novinarsko pitanje o američkim planovima.

"Predsjednik je ustvari želio da kaže da će Rusija morati da preduzme kontramjere radi vlastite sigurnosti. Kada je upitan da li postoji hipotetička mogućnost da se ruske rakete preusmjere, predsjednik je potvrdio da takva hipotetička mogućnost postoji", izjavio je Peskov.

Sa svoje strane, portparol NATO-a James Apathurai rekao je, također BBC-u, da bi dobro bilo da dvije strane razmotre ruske zamjerke u okviru Savjeta NATO - Rusija, foruma koji je stvoren da bi se bavio upravo takvim pitanjima.

On je dodao je da je dobar znak to što se čini da je ipak bila riječ o hipotetičkoj situaciji.

"Putin je u svojoj izjavi više puta koristio riječ 'ako' i mislim da je to dobra stvar. Moramo da vodimo razgovore na visokom nivou. Imat ćemo prilike za to. Ne samo u okviru Savjeta NATO - Rusija već i prilikom budućih posjeta. Diskusija treba da se nastavi, ali vjerujem da retorika koju je koristio nije bila ni potrebna, ni korisna, ni dobrodošla", rekao je Apathurai.

Američki predsjednik Bush je u ponedheljak uvečer doputovao u Češku, na putu za samit G8 koji u srijedu počinje u Njemačkoj.

Sasvim je moguće da će on ponovo uznemiriti duhove prilikom današnjeg govora u Pragu koji će biti posvećen demokratiji i slobodi.

Mada američki zvaničnici insistiraju da se govor ne odnosi na Rusiju, očekuje se da će američki predsjednik izraziti zabrinutost što Kremlj u rukama drži sve više vlasti.

Predsjednici Bush i Putin treba da se sastanu na samitu G8, ali dan uoči skupa šanse Angele Merkel da ga učine uspješnim djeluju zabrinjavajuće male.

Čini se da su lideri G8 podijeljeni po čitavom nizu pitanja od klimatskih promjena do Kosova.

Njemačka kancelarka se trudi da smiri duhove po nekim osjetljivim pitanjima.

Tako je odbacila tvrdnje da prijetnja predsjednika Putina da će preusmjeriti nuklearne rakete predstavlja povratak hladnom ratu.

"Ne mislim da smo suočeni s novim hladnim ratom. Hladni rat je završen i vrlo smo zadovoljni zbog toga. Rusija više nije naš neprijatelj, ona je naš partner i drago mi je što će Amerika i Rusija iskoristi samit u Heilligendamu za bilateralne razgovore", rekla je Angela Merkel.

Ona je izjavila da je optimistički raspoložena kad je problem klimatskih problema u pitanju i pozdravila je prijedloge koje je predsjednik Bush iznio prošle sedmice.

Međutim, i tu postoje velike razlike između Amerike i Evrope.

Sjedinjene Države i dalju su protiv obaveznog smanjenja emisija ugljendioksida i nisu spremne da prihvate vodeću ulogu Ujedinjenih nacija u borbi protiv globalnog otopljavanja.