Svijet
0

Zastupnici Bundestaga odustali od spornog povećanja vlastitih plaća

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon pritiska javnosti parlamentarni klubovi stranaka vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije odustali su od povećanja plaća zastupnicima Bundestaga, saopćeno je u utorak u Berlinu.

"Iako smatramo da je planirano povećanje zastupničkih plaća ispravno, taj potez je trenutno nemoguće opravdati široj javnosti, ali i samim zastupnicima", rekao je predsjednik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU u Bundestagu Volker Kauder. On je zajednički sa svojim socijaldemokratskim kolegom Peterom Struckom najavio da će stoga sljedeće sedmice članovima svojih zastupničkih klubova predložiti da ne glasuju za najavljeno povećanje vlastitih plaća, javila je Hina.

Plaće zastupnika su sljedeće sedmice trebale porasti za 15 posto, i to na temelju nedavno sklopljenog tarifnog ugovora između djelatnika u javnom sektoru i poslodavca odnosno države. S obzirom da se plaće zastupnika ravnaju po plaćama sudaca, novim tarifnim ugovorom su trebale porasti i zastupničke plaće.

Odluka o povećanju plaća za zastupnike Bundestaga pokrenula je žučnu javnu raspravu i niz kritika oporbe i socijalnih udruga, posebice u svjetlu najnovijih spoznaja o osiromašenju sve širih slojeva njemačkog društva. Povećanju zastupničkih plaća također se usprotivio i jedan dio pripadnika zastupničkih klubova vladajućih stranaka.

Zastupnici u njemačkom Bundestagu trenutno zarađuju 7339 eura bruto mjesečno. Usto dolaze i 3728 eura paušalno za troškove vezane uz zastupničku funkciju. Taj iznos međutim nije oporeziv i zastupnici nisu dužni dokazivati stvarnu visinu nastalih troškova.

Najveći su trn u očima javnosti, posebice u sjeni rasprave o lošem stanju mirovinskih fondova i neizvjesnoj budućnosti mirovinskog sustava, zastupničke mirovine na koje zastupnici imaju pravo iako ne uplaćuju u mirovinski fond.

Mnogi zastupnici obavljaju i dodatne poslove, ali su sve prihode mimo zastupničkih plaća dužni objaviti na internetskim stranicama Bundestaga.