Svijet
306

Zastupnica Cox je vjerovala u bolji svijet: Upamćena kao borac za Palestinu i sirijsku djecu izbjeglice

Piše: M. N.
(Foto: EPA)
Britanci od sinoć odaju počast ubijenoj zastupnici Jo Cox koja je bila članica Radničke partije. Stanovnici zapadnog Yorkshirea su u šoku i plačući polažu cvijeće te ostavljaju dirljive poruke u kojima se zahvaljuju zastupnici na svemu.

Podsjetimo Cox je najprije ubodena nožem, a potom upucana dva puta jučer ispred biblioteke Birstall. Za nju osim riječi hvale niko nije imao ništa drugo za reći pa ni političari iz protivničkih partija. Bila je uzorna majka i svoj posao je shvatala vrlo ozbiljno. Posjećivala je škole u svom krugu i razgovara s djecom i imigrantima/izbjeglicama i o tome kako se trebaju ponašati prema njima.

Bila je glavna zagovornica za pomoć svim ljudima koji su ugroženi, a posebno djeci izbjeglicama iz Sirije. Svesrdno je podržala primanje i udomljavanje 3.000 sirijske djece. Osnovala je i dobrotvorno udruženje pri parlamentu da im se pomogne. Zaslužna je i za promjenu odnosa Velike Britanije prema Siriji, te je nagovorila i ostale parlamentarce da je podrže i izglasaju učešće ove zemlje u borbama protiv IDIL-a u Siriji. Tada je pokrenula grupu All Party Parliamentary Friends of Syria (Sve paralmentarne stranke prijatelji Sirije) kojom je predsjedavala.

Otvoreno je prozvala Davida Camerona i Baracka Obamu kazavši da su veliko razočarenje zbog politike koju vode prema Siriji

Podržavala je i grupu Labour Friends of Palestine & the Middle East, te je pozivala na ukidanje blokade u pojasu Gaze. Protivila se vladinom zatvaranju i osuđivanju članova pokreta "Boycot, Divestment and Sanctions" koji je pozivao na bojkotovanje Izraela zbog napada na Palestinu.

Kada je u pitanju unutrašnja politika Velike Britanije, zagovarala je njihov ostanak u Evropskoj uniji.

Počast ubijenoj zastupnici odali su i političari širom svijeta, a među njima je i Hillary Clinton.

Javnosti se jučer obratio Join suprug Brendan koji je kazao da je od trenutka kada je ubijena započelo novo poglavlje života koje je teže, bolnije, s manje sreće i ljubavi.

"Ja i Joini prijatelji i porodica posvetit ćemo svaki trenutak svojih života da volimo i odgojimo našu djecu i borit ćemo se protiv mržnje koja je ubila Jo. Ona je vjerovala u bolji svijet i borila se za njega svaki dan svog života s puno energije koja je znala iscrpiti mnoge. Željela bi da se dvije stvari prije svega dogode sada - da naša djeca budu obasuta ljubavlju i da se svi ujedinimo protiv mržnje koja je ubila. Mržnja nema vjeru, rasu ili religiju, ona je otrovna. Jo ne bi žalila ni za čim što je uradila u svom životu jer je svaki njen dan bio ispunjen", kazao je njen muž.

Cox je rođena 22. juna 1974. godine. Pohađala je školu Heckmondwike Grammar u Yorkshireu i bila je prva osoba u svojoj porodici koja je išla na koledž. Studirala je socijalne i političke nauke na Pembroke koledžu u Cambridgeu i diplomirala 1995. godine. Radila je kako savjetnica parlamentarca Radničke partije Joana Walleya i baronice Glenys Kinnock. Potom je postala članica ove stranke koja je kandidovala za parlament u koji je ušla 2015. godine. Iza nje su ostali muž i dvoje djece Cuillin i Lejla.