The Times
0

Zastoj na putu ka globalnoj demokratiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dosadašnji vanjskopolitički prioritet Zapada - terorizam - zamijenio je novi - kroćenje nacionalizama novih velikih sila i njihovo privođenje demokratskim idealima – piše u utorak komentator The Timesa u uvodniku posvećenom analizi vanjske politike Zapada, o kojoj piše kao o "novome svjetskom poretku". On u tome okviru uspoređuje upravo završene Olimpijske igre u Pekingu s "prijateljskom bitkom" velikih sila koja odslikava kako se svjetsko bogatstvo i moć kreću sa Zapada na Istok, uz ocjenu da izvan olimpijskog stadiona Ptičije gnijezdo u Pekingu vlada konkurencija ideja koja zabrinjava više nego ona koju smo gledali na takmičenjima na stadionu.

Kina, Rusija i zalivske zemlje su se obogatile zbog niske cijene proizvodnje nafte i njene visoke tržišne cijene, zaključuje Timesov uvodničar, i ohrabrene su onim što vide kao društvenu nefunkcionalnost, ekonomsku nestabilnost i pretjeranu vanjskopolitičku samouvjerenost Zapada.

Historijskom putu prema globalnoj demokratiji prijeti zastoj, a istoj prijetnji je izložena i ideja "svjetske zajednice" koja se bavi zajedničkim prijetnjama.

Bez obzira na to da li će na američkim predsjedničkim izborima pobijediti Barack Obama ili John McCain, sljedeća generacija čelnika na Zapadu bit će suočena s novim svjetskim poretkom, zaključuje uvodničar Timesa.