Oživio strahove
0

VIDEO / Zašto zemljotres u Indoneziji nije izazvao cunami

Klix.ba
Stanovnici Simeuleu posmatraju more (Foto: AFP)
Stanovnici Simeuleu posmatraju more (Foto: AFP)
Zemljotres jačine 8,6 stepeni prema Richterovoj skali, koji se desio u Indijskom okeanu u blizini zapadne obale Sumatre, oživio je strahove i sjećanja na cunami iz 2004. godine, najveću prirodnu katastrofu u modernoj historiji.

Međutim, zemljotres koji se desio u srijedu u 14:38 po lokalnom vremenu na oko 435 km od obale Sumatre je bio mnogo drugačiji od onog koji je 2004. godine izazvao cunami koji je odnio više od 230.000 života, a bez doma ostavio ostavio milione ljudi.

Osim što je bio slabiji, bio je i drugačija vrsta zemljotresa. Za razliku od zemljotresa od prije osam godina koji se desio na granici između dvije tektonske ploče, ovaj zemljotres se desio na sredini okeanske ploče.

Odmah nakon zemljotresa izdato je upozorenje o mogućem cunamiju na cijeloj regiji Indijskog okeana, ali najveći talasi su dosegli visinu od samo 1 metar.

"Ovo je bio znatno slabiji zemljotres", rekla je Julie Dutton, geofizičarka sa Američkog instituta za geološka istraživanja. Zemljotres iz 2004. godine bio je treći najsnažniji ikada zabilježeni zemljotres.