Svijet
386

Zašto ubica britanske parlamentarke Joe Cox nije terorista već samo "psihološki oboljela osoba"?

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Britanski Independent pita se u autorskom tekstu novinarke Yasmin Ahmed zašto ubica parlamentarke Jo Cox nije označen kao terorista i da li bi uz njegovo ime obavezno bila dodata oznaka "terorista" da se radilo o muslimanu.

Prema izjavama očevidaca napadač na Jo Cox prije samog napada uzviknuo je "Britanija prije svega", što je jasna politička poruka krajnje desnice.

Istovremeno, ubijena je nedužna osoba, civil, parlamentarka koja je članica najvišeg zakonodavnog tijela u svojoj zemlji. Pa ipak, mediji i zvaničnici napadača nisu označili kao teroristu već kao osobu koja je psihički bolesnik.

"Moramo se zapitati, da li bi napadač, da je kojim slučajem prije napada uzviknuo Allahu Ekber, bio označen kao terorista", navodi se u tekstu koji je objavio Independent.

Yasmin Ahmed dalje navodi da mnogi imaju očigledan problem shvatiti da teroristi mogu biti i bijelci, kršćani, ateisti.

"Također, upadamo u zamku humanizacije napadača ako se radi o bijelcu. U slučaju napada na Jo Cox napadač nije označen kao terorista niti čak kao potencijalni terorista".

"Kao da riječ 'terorista' ima specijalno značenje. Ona više ne označava samo one koji su počinili teror već one koji ne pripadaju 'našoj' kulturi. Ti teroristi se automatski protive 'našem načinu života' ili britanskim vrijednostima", navodi se u tekstu.