Svijet
0

Zašto se napad na Qanu ne naziva ratnim zločinom?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Uvodničar londonskog Guardiana u ponedjeljak konstatira da su izraelske oružane snage u Qani samo jednim potezom uništile gotovo isti broj libanskih života koliko je u Izraelu ljudi ubijeno od početka sukoba, prije gotovo tri sedmice.

Novine podsjećaju da je i prije deset godina, kada su u izraelskom bombardiranju kompleksa Ujedinjenih nacija u Qani ubijena 102 civila, svijet postavio pitanje zbog čega se taj užasni incident ne opisuje kao ratni zločin.

Isto pitanje važi i danas, naglašava Guardian.

Jedina izvjesna posljedica daljnje dvije sedmice sukoba, koliko je premijer Olmert procijenio da mu je neophodno da se razračuna s Hezbollahom, bit će još nekoliko stotina ubijenih Arapa i Jevreja. A druga posljedica je, kako izgleda, jačanje podrške za Hezbollah širom Bliskog istoka, čak i u područjima u kojima se do sada na tu organizaciju gledalo s izvjesnom dozom sumnje, piše Guardian u readakcijskom komentaru.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Independent u uredničkom komentaru konstatira da je zločin u Qani simbol svega najpokvarenijeg i najbesmislenijeg u ratu protiv Hezbollaha koji podržavaju Amerika i Britanija.

Izjavu izraelskog premijera Olmerta da su civili koji su se krili u pogođenoj zgradi imali vremena da pobjegnu prije dolaska aviona list naziva hipokrizijom.

Tokom proteklih 19 dana Izrael je namjerno bombardirao puteve i benzinske pumpe u Libanu, što je otežalo mogućnost bijega iz ratne zone.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Independent ocjenjuje i da je Ehud Olmert, što se kriza produbljuje, sve više moralno i strateški bankrotiran. No, on nije jedni. Činjenica da je Condoleeza Rice morala da otkaže posjetu Libanu, nakon što je njegova vlada izjavila kako ne želi da je vidi, pokazuje da se Blairova i Bushova strategija također zaglibila u pijesak, tvrdi autor uredničkog komentara u Independentu.