Svijet
0

Zašto Rusija odbija izručiti Britaniji bivšeg agenta KGB-a?

Sarajevo-x.com
Andrei Lugovoy
Andrei Lugovoy
Rusija je odbila da izruči bivšeg agenta KGB-a, koji je optužen u Britaniji da je korišenjem radioaktivnog polonijuma otrovao kritičara Kremlja i bivšeg ruskog agenta Alexandera Litvinenka, koji je preminuo u Londonu krajem 2006. godine.

Britansko Kraljevsko tužilaštvo je objavilo kako želi privesti osumnjičenog Andreia Lugovoya pred britanski sud i optužiti ga za zločin ubistva Litvinenka, piše Deutsche Welle.

Litvinenko, bivši agent KGB-a koji je postao oštar kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, dobio je fatalnu dozu polonijuma-210, tokom sastanka sa Lugovoyom u londonskom hotelu 1. novembra, objavila je britanska policija. On je preminuo 23. novembra u bolnoj agoniji.

Britanska vlada zahtjeva "potpunu suradnju" od Moskve u provođenju pravde za Lugovoya. Britanski Foreign Office je pozvao ruskog ambasadora na razgovor o ovom slučaju. "Niko ne bi trebao imati sumnje u to sa koliko ozbiljnosti pristupamo ovom slučaju", izjavio je glasnogovornik premijera Tonyja Blaira.

Ipak, ministarstvo vanjskih poslova Rusije je odbacilo mogućnost izručenja Lugovoya, navodeći u zvaničnoj izjavi da je "izručenje ruskog državljanina stranoj zemlji protivno ruskom ustavu".

Lugovoy je veoma ljutito branio svoju nevinost u komentaru o ovom pitanju za rusku državnu televiziju. "Nisam ubio Litvinenka. Ja nemam ništa se njegovom smrti", izjavio je ovaj bivši agent KGB-a.

Lugovoy, bivši oficir sovjetskog KGB-a koji se specijalizirao za tjelohranitelja, opisao je optužbe kao "političku odluku" i obećao je da će uskoro otkriti informacije koje će biti "senzacija za britansku javnost, a koje bi mogle potpuno promijeniti pogled na ova zbivanja". On je izjavio kako je i sam bio izložen radijaciji, te da se smatra žrtvom.

Moskovski čvrsti stav dodatno produbljuje diplomatsku krizu oko prošlogodišnjeg ubistva Litvinenka, koji je imao status političkog azilanta u Britaniji.

U posljednjem pismu koje je Litvinenko poslao prijateljima, optužuje predsjednika Vladimira Putina za naručivanje njegovog ubistva. "Kremlj" je odbacio bilo kakvu umiješanost.

Način ubistva Litvinenka upotrebom veoma radioaktivnog i vrijednog polonijuma-210, šokiralo je Britaniju, gdje je stotine ljudi testirano zbog moguće izloženosti radijaciji.

Litvinenko je bio dio grupe ruskih disidenata koji su se žestoko protivili Putinu, a u tu grupu još spadaju kontroverzni biznismen i milijarder Boris Berezovsky i čečenski pobunjenik Akhmad Zakayev, kojima je također odobren politički azil u Britaniji i koji trenutno žive u Londonu.