Svijet
0

Zašto Moskvi smeta Britansko vijeće?

FENA
Moskva
Moskva
London se oglušio o zabranu ruskih vlasti i nastavio rad ispostava Britanskaog vijeća u dva grada u unutrašnjosti Rusije, piše Dailly Telegraph u utorak.

List piše da nije potpuno jasno zašto je Kremlj odlučio da, okretanjem protiv Britanskog vijeća, iznova podstakne donekle smirenu krizu u odnosima dviju zemalja. Pojedini posmatrači razlog vide u frakcijskim borbama unutar Kremlja. Čvrstorukaši iz najužeg kruga Putinovih saradnika iz redova nekadašnjeg KGB-a su možda odlučili da pogoršanje odnosa između Moskve i Londona iskoriste kako bi se obračunali sa organizacijom za koju su uvijek smatrali da predstavlja pokriće za rad britanskih obavještajaca.

Ruski zvaničnici su uz to optužili Britansko vijeće da regrutuje mlade talentirane Ruse nudeći im stipendije za studije u Velikoj Britaniji. Ima i onih, nastavlja Daily Telegraph, koji misle da se Britansko vijeće našlo usred kampanje Kremlja koji nastoji da pažnju javnosti skrene sa ambicija Vladimira Putina da i poslije martovskih predsjedničkih izbora ostane na vlasti u Rusiji.

Guardian navodi kolikim je hiljadama ruskih studenata Britansko vijeće pomoglo da upišu kurseve višeg obrazovanja ili engleskog jezika u Velikoj Britaniji.

Rad Vijeća izvan, kako list navodi, bogatstvom ispunjenog balona kakav je ruska prijestonica, važan je koliko i njegova aktivnost u Moskvi jer tako može da dopre do miliona običnih Rusa.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da su mjere protiv Britanskog vijeća odgovor na protjerivanje ruskih diplomata iz Londona nakon odbijanja Moskve da Britaniji izruči Andreja Lugovoja, koga Britanci traže zbog ubistva disidenta Aleksandra Litvinjenka.

Ironija je, zaključuje list, da je Lavrov kćerku poslao da studira na prestižnom londonskom ekonomskom fakultetu, London School of Economics. Ako je britansko obrazovanje dobro za Lavrova, zašto ga onda uskraćivati drugim Rusima, pita se Guardian.